vrijdag 16 april 2021

Over bijen, zaaidag en tegelwippen

Het gaat niet goed met de bij. Door gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en door het verdwijnen van biodiversiteit, wordt ongeveer de helft van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Dat is niet alleen nadelig voor de natuur, maar ook voor ons mensen. We hebben de bij hard nodig om te kunnen leven. Bijen zijn onmisbaar in de voedselproductie, omdat ze de bestuiving voor hun rekening nemen. Voor 80% van onze eetbare gewassen zijn bijen nodig voor de bestuiving!

Gelukkig zijn er al veel initiatieven gestart om de bij te redden. Komend weekend wordt bijvoorbeeld de Nationale Bijentelling georganiseerd. Meten is weten, zo wordt bepaald welke soorten het meest met uitsterven worden bedreigd en kan er gericht actie worden ondernomen.

In een half uurtje (tijdstip mag je zelf bepalen) tel je de bijen in jouw tuin of op je balkon. In een te downloaden bijengidsje staat alles wat je als bijen-leek moet weten om te identificeren wat je ziet. Mocht je vervolgens de smaak te pakken hebben, dan heeft de bijenstichting ook nog een leuk e-book, als je je inschrijft voor hun nieuwsbrief. 

Volgende week is er nog meer te doen op bijen-gebied, want op 22 april is het Nationale Zaaidag. Doel van deze dag is om zoveel mogelijk planten te zaaien, die de bij van voedsel voorzien. Via bijvoorbeeld The Pollinators kun je bij een afhaalpunt in je buurt bloemenzaad ophalen. En bij Natuurmonumenten zijn voor kinderen gratis actiepakketjes met bloemzaden verkrijgbaar.

Van die bloemzaden kun je zaadbommen maken om in de natuur rond te strooien, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in je geveltuin, als je meedoet aan het NK Tegelwippen. Hoe meer tegels worden vervangen door groen, hoe beter!

Een fijn, zonnig lente weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...