dinsdag 20 maart 2012

Gelezen: Down to Earth - Rhonda Hetzel

Van een reislustig familielid heb ik het boek ´Down to Earth, a guide to simple living´ gekregen, van de gelijknamige blog van Rhonda Hetzel. Vers van de pers uit Australië.
Ik heb het met plezier gelezen, en zal wat proberen te vertellen over de inhoud, zonder alles te verklappen voor bloggers die er nog met smart op zitten te wachten...

Gezien de dikte van het boek had ik een soort standaardwerk voor de beginnende consuminderaar verwacht, met allerlei tips en how-to´s. Die staan er ook wel in, maar het boek heeft een andere insteek dan ik had verwacht, en eigenlijk was ik daar aangenaam verrast over.
De nadruk ligt op een beschrijving van het proces, van hoe je als ´standaard´ hardwerkende consument (die hard werkt om veel te kunnen consumeren) je leven kunt vereenvoudigen, om bewuster te gaan leven. Om bewuster om te gaan met tijd, geld, relaties, spullen, het milieu, voedsel, enzovoorts.

Zonder belerend te zijn geeft de schrijfster tips om in diverse stadia van je leven stappen te zetten, die kunnen leiden naar zo´n bewuster, eenvoudiger leven. Belangrijkste tip: gewoon ergens beginnen, en het maakt niet uit als het niet gelijk lukt. Na en klein stapje volgt een volgend stapje.

Ze beschrijft diverse zaken die je in je dagelijks leven kunt veranderen, voorzien van allerlei praktische tips. Verschillende onderwerpen passeren de revue, zoals het bijhouden van je financiën, het huishouden, zelf groente verbouwen en voeding, alles wat een ´home maker´ moet weten.
Het boek besluit met een lange lijst met links naar diverse sites en blogs over de beschreven onderwerpen.

Ondanks dat het een Engels boek is, vind ik het gemakkelijk te lezen. Het taalgebruik is eenvoudig, en de zinnen zijn niet al te lang. De mooie vormgeving maakt het prettig om te lezen.
Maar last but not least een behoorlijk minpunt: de prijs. Het boek is zeker niet goedkoop, en daar komen de transportkosten nog bij. Maar dat buiten beschouwing gelaten, vind ik het zeker een aanrader.2 opmerkingen:

  1. Ik geloof dat Monique van Good old household met smart op dit boek zit te wachten. De recensie klinkt heel positief! Hopelijk komt het nog een keer in goedkopere vorm op de markt.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...