maandag 22 augustus 2011

zuurdesembrood take 2

We zijn lekker een weekje naar Duitsland geweest, en daar hebben we (naast lekker uitrusten) de hele week heerlijk zuurdesembrood gegeten. Wat me op het idee bracht om na mijn eerder mislukte experiment weer opnieuw te proberen zelf zuurdesem te maken.

Deze keer heb ik het niet in een schaal met deksel gedaan, maar zoals mevrouw Jee me aanraadde, afgedekt met een theedoek. Elastiekje erom tegen de fruitvliegjes, en nu gaat het als een speer! Eergisteren begonnen, nog niet 'gevoed', alleen geroerd, en vanmiddag was het al 4x zo hoog gerezen als het originele volume was. Gauw maar wat meel en water gegeven.

Ik snap er niks van, de eerste keer gebeurde er niks en nu gaat het veel sneller dan het boekje. Geen idee of ik er nu ook sneller mee kan bakken. Zou het aan de warme temperatuur liggen? Tips en suggesties van ervaren zuurdesembakkers zijn van harte welkom! Wordt vervolgd...


4 opmerkingen:

 1. Ik volg in spanning jouw belevenissen! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij komt het ook wel door de temperatuur. De melkzuurbacterien vinden een aangenaam klimaat wel lekker denk ik. Ik merk het ook, nu het warmer is, rijzen de broden veel beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het schijnt ook te helpen als je een scheutje karnemelk eraan toevoegt, als het wat kouder wordt en het niet zo actief is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rijzen van brood heeft heel veel te maken met de luchtvochtigheid en de temperatuur. Als dit optimaal is rijst het heel snel. Maar als het deeg goed is gekneed en de gluten structuur perfect is heeft dit ook heel veel effect!

  Dus heel fijn dat het deze keer zo goed lukte met rijzen! (sorry iets te veel over brood gehad in mijn opleiding)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...