woensdag 27 juli 2011

experiment zuurdesembrood jammerlijk mislukt

In het kader van ´going back to basics´ had ik het romantische plan opgevat om zelf zuurdesembrood te gaan bakken. Ik vind het zo fascinerend dat met alleen meel en water al een brood kan ontstaan, en dat wilde ik wel eens proberen.

Ik had diverse recepten gevonden, en het leek helemaal niet zo moeilijk, dus een ruime week geleden ging ik vol goede moed aan de slag. Roggebloem en water, even roeren, tijdje laten staan, en later steeds 2x daags ´voeren´ met meel en water. Dat ging allemaal prima, het begon zuur te ruiken zoals het hoort, en af en toe zag ik zelfs een luchtbelletje ontstaan. Maar daar bleef het bij helaas. Niks de pan uit gisten.

Ik heb het nog een paar dagen aangekeken, maar vandaag heb ik maar afscheid genomen van mijn (waarschijnlijk overleden) gistcelletjes. Nog maar een keer proberen. Nu ga ik voor biologisch meel, wie weet gaat dat beter.
Wordt vervolgd dus...

2 opmerkingen:

  1. Het lukt inderdaad niet altijd. Omdat de gisten uit je omgeving komen is het belangrijk dat je de desem niet helemaal afdekt. Je kunt er bijvoorbeeld een schone theedoek overheen leggen.
    Als je veel chemische middelen gebruikt om het huis schoon te maken lukt het ook niet zo goed. Zuurdesem is een natuurgist en of het wel of niet lukt is erg afhankelijk van de gistcellen die in jouw omgeving wonen. Heel veel succes bij een volgende poging!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de tip, ik heb het mengsel inderdaad afgedekt met een deksel, dus misschien dat het daar aan ligt. Ik las ook in een kookboek dat je het mengsel eerst even in de buitenlucht moet zetten, misschien is dat ook wel een goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...