zaterdag 8 maart 2014

Tips voor de luie huisvrouw - deel 2

Vandaag de eerste van de basisregels voor de luie huisvrouw:

Maak het jezelf gemakkelijk.

Niks is zo frustrerend als een onopgeruimd huis te moeten poetsen, met slecht materiaal.
Opgeruimd is het toverwoord, want een opgeruimd huis is zo gepoetst.
Het scheelt al stukken als alles in huis een vaste plek heeft. Dan wordt het opruimen gemakkelijk, want je hoeft niet na te denken waar je alles moet laten.
Wie mijn vorige berichtjes heeft gelezen, weet dat dit een punt is waarin in huize Green ook hoognodig gewerkt moet worden. Dus snel door naar het volgende punt...

Ook de inrichting van je huis is belangrijk. Het loont de moeite om eens na te denken over de plekken in je huis, die moeilijk schoon te houden zijn. Als je daar een oplossing voor bedenkt, creëer je daarmee wekelijks, of zelfs dagelijks, tijdwinst.
Zo hebben wij bijvoorbeeld glazen deurtjes voor de boekenkasten. Zo kun je het afstoffen beperken tot 1x per jaar.  Nog meer tips in deze categorie:
- Beperk het aantal snuisterijen, of zet ze in een vitrinekast.
- Berg eventueel speelgoed op in afgesloten bakken, of in een dichte kast, zodat het niet onder stoft.
- Kies een gemakkelijk schoon te houden wc-bril. Wie toch die wc-brillen met allerlei hoekjes en randjes bedenkt? Die zitten dus aan de onderkant hè, dus goed kijken als je er een koopt.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de strekking is duidelijk, toch?

Denk eens goed na over de klussen die je normaal gesproken veel tijd kosten. Kan dat anders? Een aantal tijdsbesparende tips:
- Nat stof afnemen werkt niet. En met een droge doek stof verplaatsen ook niet. Statische doekjes kosten veel geld en zijn slecht voor het milieu. Maar in plaats daarvan kun je ook een lap fleece nemen, dat trekt ook stof aan. Buiten uitkloppen, of in de was doen en een nieuwe nemen.
- Je hoeft niet voor alle klussen een emmer te zoeken, vol te laten lopen en naar de plaats van bestemming te sjouwen. Voor kleine klusjes neem je een spuitbus die je vult met hetzelfde mengsel als je emmer, plus een doekje. Ook handig voor een snelle ronde langs het sanitair.
- Centrifugeer kleding die je normaal gesproken strijkt op een lager toerental (als je het op een rek droogt, dit werkt niet als je de droger gebruikt). Zo is het strijken sneller klaar, of hoeft het misschien zelfs helemaal niet.

Zorg ook voor goed materiaal, waarmee het in een keer goed is. Alles wat je over moet doen is zonde van de tijd. En dat iedere week weer. Het is de investering dus dubbel en dwars waard.

Tenslotte nog een open deur: wat niet vies wordt, hoeft niet schoongemaakt te worden. Dus: schoenen uit, handen wassen na het buitenspelen, niet op andere plaatsen eten dan aan tafel, en zeker niet boven, natte kinderen (uit het zwembadje) of honden mogen pas naar binnen als ze droog zijn.
Maar ook: kleren een keertje uithangen in plaats van in de was, de douchewand na gebruik drogen met een trekkertje, de heren graag zittend naar het toilet.

Kortom: wie geen tijd heeft moet slim zijn. En de grootste winst haal je door te bedenken hoe het efficiënter kan.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de goede tips! Zeker die van dat stof vond ik fijn.. mijn ouders hadden altijd een luxe centraal stofsysteem (zo eentje ) en daar heb ik dus nooit echt iets af hoeven stoffen, toen ik op mezelf ging deed ik alle stof af met nat.. om na zoveel jaren hier te lezen dat dit helemaal niet werkt.. Erg bedankt dus!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...