dinsdag 3 juli 2012

Hoe je energie kunt besparen met je wasmachine

De wasmachine draait in dit huishouden helaas overuren, twee kleine kabouters maken heel wat vies met zijn tweeën. Zeker met mooi weer, als ze lekker buiten spelen.
Dat de wasmachine veel energie verbruikt was me duidelijk, maar hoeveel precies, dat had ik nog niet in kaart gebracht. Dus heb ik de afgelopen weken met de energiemeter gemeten hoeveel de machine precies verbruikt, bij welk programma.

Wat me opviel was dat de machine bij hetzelfde programma niet altijd evenveel energie verbruikt. Een telefoontje naar de leverancier leverde het antwoord: ik heb een Slimme Machine die zelf berekent hoe vuil de was is, en hoe lang hij nodig heeft om de was schoon te krijgen. Factoren die effect hebben op het energieverbruik:
- hoe vuiler de was, hoe uitgebreider het programma moet zijn, en hoe hoger het energieverbruik.
- een vollere trommel kan ook meer energie verbruiken, omdat er een langer programma nodig is.
- bij overdosering van wasmiddel moet de machine extra spoelen, dit kost meer water en energie.

Dit laatste lijkt heel logisch, maar ik had er nog niet aan gedacht. Dacht ik slim te zijn en voor te weken in een emmer, maar het kan dus heel goed zijn dat er dan teveel wasmiddel in de trommel terecht komt. Dit vraagt nader onderzoek, wordt vervolgd.

Ik had trouwens verwacht dat een kreukherstellend programma minder energie zou verbruiken dan een normaal programma, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De enige energie die het bespaart is mijn eigen energie en die van de strijkbout, omdat ik minder hoef te strijken.

De programmakeuze lijkt bij de droger trouwens wel een interessante te zijn. De droger verbruikt sowieso erg veel energie, dus ik gebruik 'm alleen voor alle kleine kledingstukken die arbeidsintensief zijn om op te hangen, en handdoeken. Maar het verschil in energieverbruik tussen kastdroog en kastdroog+ blijkt aanzienlijk.
Wonderbaarlijk trouwens, hoeveel classificaties je kunt bedenken voor 'droog'. Blijkbaar kan het nog droger dan droog, maar dat kost dan wel veel energie.

Dus, tip van de week: check je (droger)programma, en gebruik niet teveel wasmiddel...
3 opmerkingen:

  1. Ik gebruik niet veel wasmiddel (vind ik vies, wordt de was zo 'vet plakkerig' van), maar dat dit ook invloed heeft op je energieverbruik wist ik niet... Superleuk en leerzaam blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier zijn we maar met 2 en ik heb de wasmachine dus niet zo vaak nodig. Ik heb een programma voor een halve wasmachine (ideaal als ik niet genoeg van dezelfde kleur/temperatuur heb voor een volle machine), maar vaak vergeet ik het op te zetten... Eigenlijk weet ik ook niet of het ook werkelijk minder energie verbruikt. Zou ik eens moeten checken...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat dacht je van het idee om de wasdroger niet meer te gebruiken? Ik centrifugeer zoveel mogelijk op laag toerental. Hang blousjes direct op een plastic hanger, trek de kreukels recht en de zwaartekracht doet de rest van het werk. Ik hoef niet te strijken. Als ze droog zijn, kunnen ze zo de kast in. Broeken hang ik aan de onderkant van de broekspijpen op, ook daar doet de zwaartekracht weer zijn werk. Dit schijnt minder goed te werken bij kledingstukken die in het verleden wel al vaak gestreken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...