zondag 20 november 2011

Zelf wasmiddel maken: de ervaringen

Een tijdje geleden heb ik zelf wasmiddel gemaakt. Maar om eerlijk te zijn valt het resultaat me bij lagere temperaturen nogal tegen, dus leek het me wel zo eerlijk om hier ook even een logje aan te wijden.
Ik was meestal op 40 graden, omdat dat beter is voor het milieu vanwege het lagere energieverbruik. Op 30 graden is natuurlijk nog beter, maar ik vind dat het wasmiddel dan niet goed oplost.

Nu blijkt dus dat je met het zelfgemaakte wasmiddel eigenlijk minimaal op 60 graden moet wassen, en daarmee wordt het gelijk weer een stuk milieu-onvriendelijker.
Dus heb ik een compromis bedacht: beddengoed, ondergoed en handdoeken was ik i.v.m. allergie op 60 graden, en daarvoor ga ik zelfgemaakt wasmiddel gebruiken. Voor de 40 graden was gebruik ik nu nog gewoon een a-merk wasmiddel, maar als ik een betaalbaar eco-wasmiddel heb gevonden ga ik dat proberen.

8 opmerkingen:

 1. Inderdaad werkt een zelfgemaakt wasmiddel het beste bij hoge temperaturen. Voor de wassen op lagere temperatuur gebruik ik ook een bio-wasmiddel dast dan ook schoon wast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik heb geen aandelen, maar omdat wij in verband met huisstofmijtallergieën genoodzaakt zijn om op minimaal 60 graden te wassen, gebruiken wij Ha-Ra wasmiddel. Misschien een onderzoekje waard?

  Dank je wel voor je eerlijkheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klopt hoor. Ik gebruik het ook meestal bij de 60 graden was en voor wassen op 30 graden gebruik ik ecover wolwas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wissel het gewoon af. Heb zo'n eco wasbal en doe voor de was van ons soms 1 minischepje gewoon wasmiddel (bijna twee jaar terug gekocht, het raakt maar niet op), voor zoontje altijd neutral of zelfgemaakt want hij is allergisch voor wasmiddel enzo. Bijna altijd op dertig graden. En voor was die wat heter moet (60 graden ofzo) zoals vaatdoekjes en beddengoed pak ik ook gewoon zelfgemaakt.

  Alles op dertig graden wordt idd niet schoon maarja vroeger deden ze de was toch ook bijna altijd kokend heet wassen dat was ook niet omdat het schoon werd van alleen zeep...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijne smelt wel, maar soms heb ik inderdaad wel eens het idee dat hij niet zo effectief is als het winkelmiddel. Ik probeer het een beetje af te wisselen, dan bespaart het toch wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te volgen, je ervaringen met de wasmiddel! Mooi compromis gevonden!
  Hier gaat het eigenlijk net zo hoor...of wel af en toe op 40graden, ter afwisseling...scheelt toch weer wat! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat lijkt me best een lastige afweging: ga je voor het milieuvriendelijke wasmiddel en hoge temperaturen, of ga je voor een minder vriendelijk wasmiddel en lage temperaturen?!

  Waarmee bewijs je de aarde nou de grootste dienst? Dat zou ik best eens willen weten.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat jullie dezelfde ervaringen hebben, ik dacht al dat het aan mij lag.
  @Vlijtig Liesje: ik heb geprobeerd een vraag te stellen aan Milieu Centraal, maar de consumenten info-afdeling is dicht gegaan. En de Kleine Aarde is ook niet meer. Geen idee aan wie ik het kan voorleggen. Suggesties?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...