woensdag 31 augustus 2011

Zelf zeep gemaakt!

Het stond al lang op mijn verlanglijstje, en na een mislukte poging heb ik het er nog een keer op gewaagd: zelf zeep maken op natuurlijke basis, zonder chemische toevoegingen.
Dit keer heb ik dit recept genomen.

In eerste instantie leek het erop dat het niet wilde lukken. Je moet twee mengsels bij elkaar gieten, die op dat moment allebei een temperatuur van 50 graden moeten hebben. Dat was moeilijker dan ik had gedacht. Vervolgens moet je roeren (of mixen), en moet het verzepingsproces gaan starten, waarna het mengsel steeds dikker wordt, en je een 'spoor' kunt trekken met een lepel.

Na dik een uur roeren was het nog steeds niet zo dik als het zou moeten zijn, maar ik heb het mengsel toch maar in de mal gegoten (een goedkope siliconen cakevorm). Beter dan weggooien, dacht ik, wie weet komt het alsnog goed. De volgende ochtend was het inderdaad al dikker, en vandaag heb ik er stukken van gesneden. Die moeten nu een week of zes verder verzepen en uitharden, dus ik hoop dat het alsnog lukt. Voor de zekerheid ga ik op zoek naar van die papiertjes om de ph-waarde te meten, om na 6 weken te controleren of het wel volledig is verzeept, want anders is het niet goed voor je huid.

De kleine stukjes aan de zijkant zijn afvalstukjes van het in vorm snijden, en wil ik gebruiken om te raspen en wasmiddel van te maken.
Ze verdienen geen schoonheidsprijs, maar we oefenen gewoon nog even verder. Het lijkt een geslaagde poging te gaan worden... meer over zes weken.


13 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit zeg, ik ga het recept ook eens bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou.. ziet er voor mij zo op het eerste gezicht al super uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat knap! Ik vind ze er wel goed uit zien hoor! Net gebakjes..... maar dan van zeep!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat een werkje! Wel heel leuk! En ik ben echt benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er prima uit. Die mevrouw heeft het in haar blog over caustic soda, dat is met een ander woord ontstopper maar dat heb ik hier nog nooit kunnen vinden in vloeibare vorm. Het wordt vaak in korrelvorm verkocht en dan bevat het ook nog allerlei andere stoffen. Dus is mijn vraag: waar koop je het want ik zou ook best eens zeep willen maken maar kan het hoofdbestanddel nergens krijgen.
  Bedankt alvast, ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ mevr J:kruidvat heeft de puurste korrelvorm in nederland heb ik me laten vertellen.Die gebruik ik dus als ik zeep maak.
  de zeep ziet er goed uit ik gebruik vaak mijn staafmixer om het roerproces een beetje te versnellen(pas wel op met spatten)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat jullie zo enthousiast zijn!
  @mevrouw Jee: caustic soda is hetzelfde als natriumhydroxide, ofwel gootsteenontstopper. Ik heb 'm net als sillie bij kruidvat gekocht. Je moet inderdaad wel opletten of het pure NaOH is, en er geen andere toevoegingen bij zitten.
  Het water voeg je zelf toe, en door de chemische reactie wordt het zo'n 70 graden. Vervolgens moet je wachten tot je loogoplossing is afgekoeld tot 50 graden, en ondertussen de vetten opwarmen tot dezelfde temperatuur. De verhoudingen komen erg nauw, daar heb je verzepingstabellen voor. Mocht je interesse hebben dan zijn er op internet ook diverse recepten en beschrijvingen te vinden in het nederlands. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze doen me denken aan Tom Poezen! Nee aan stukken spek!
  Knap hoor, zelf zeep maken!

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goed idee!
  En het geeft je vast wel een erg voldaan gevoel?!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En, hoe is het ondertussen met de zepen? Ben heel benieuwd! Ze zien er op de foto al zo mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ knotwilg: dit weekend liggen ze 6 weken, dus dan zouden ze klaar moeten zijn. Ik ben nog op zoek naar papier om de ph-waarde te meten, want voor de eerste keer wil ik toch wel weten of het allemaal goed gegaan is, anders is het slecht voor je huid. Maar ze zijn allemaal hard geworden, en het voelt al echt als zeep! Wordt zeker vervolgd...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat super leuk, dit wil ik ook nog een keer doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Iedereen kan zo zeep maken. De uitdaging ligt in het feit dat je geen gootsteenontstopper gebruikt. Een chemisch goedje kan nooit een natuurlijk goedje worden. Gevaarlijk om mee te werken. En ja er bestaan ECHTE natuurlijke recepten om zeep te maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...