zondag 31 juli 2011

zelf cosmetica maken: peeling / scrub

Een tijdje geleden ben ik begonnen met 'downshiften' op cosmetica gebied: minder kopen, minder gebruiken en vooral minder chemische ingredienten. Dat ging prima met aankopen uit de natuurwinkel, maar m'n portemonnee vond het minder fijn. 

Voor mijn droge huid was op enig moment geen andere oplossing meer dan een peeling, en ik vroeg me af of je dat niet zelf kunt maken. Fijn voor de portemonnee en natuurlijk ook voor de huid, met natuurlijke bestanddelen. Na wat googelen kwam ik op het volgende eenvoudige, maar briljante recept: een mengsel van suiker en olijfolie. Gewoon roeren in een schaaltje. Appeltje-eitje dus, ik had me er al helemaal op voorbereid om met vijzels en pannetjes aan de slag te gaan.
De aanprijzing dat menig Hollywoodster er bij zweert gaf de doorslag: dat wilde ik wel eens zien. En: een verbluffende prijs-kwaliteit verhouding moet ik zeggen!
De hoeveelheid suiker op de foto bleek overigens voldoende voor een hele maand, een theelepel is voldoende.

Goed bevallen dus, en de volgende keer dat ik iets nodig heb ga ik zeker eerst op zoek naar een zelfmaak alternatief!


6 opmerkingen:

 1. Leuk! Weet je ook of het een beetje te bewaren is? Elke keer een portie voor één keer maken lijkt me namelijk niet zo praktisch, maar bv een voorraadje voor maximaal een maand zou wel fijn zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan ook scrubben met gemalen koffie, dat doe ik altijd, eerst een lekker kopje en dan douchen met de inhoud van de filter. Dubbeldoel-koffie dus eigenlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @llmm: geen idee of je het kunt bewaren. Lijkt me wel, aangezien het beide geen producten zijn die snel bederven. Ik vond het zelf geen probleem om het snel even bij elkaar te gooien in een kopje, want ik gebruik het niet zo vaak.

  @Hanneke: koffie is misschien nog wel fijner omdat de korrel iets zachter is dan suiker. Ben helaas alleen geen koffie drinker...
  Heb ook nog een recept gevonden met havermout, ga ik ook nog een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is die olie niet heel moeilijk af te spoelen van je huid?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf een droge huid, dus ik kan wel wat olie gebruiken. Wordt je huid lekker zacht. Anders probeer je eens een beetje op de rug van je hand, voordat je het op je gezicht smeert.

  De koffie van Hanneke (zie boven) lijkt me ook wel een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. goede tip: baking soda!
  1. deo vervanging (evt met een beetje maizena mixen om het iets te verzachten): gewoon je vinger in de pot duwen en de b.soda aanbrengen... geen geurtjes meer
  2. shampoo vervanging: haar wassen met water + b.soda en daarna 'conditioner' van water + azijn (+ beetje honing en eth.olie voor geur) - op internet kan je zoeken op 'no poo': veel amerikaanse blogs met het recept
  3. tanden poetsen met b.soda

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...