zaterdag 13 februari 2021

Zelf een sjaal haken (voor beginners)

Een warme sjaal kunnen we nu allemaal wel gebruiken. Als je de basisbeginselen van het haken onder de knie hebt, dan is deze lekkere warme sjaal echt niet moeilijk om te maken! De enige steken die je hoeft te kennen zijn lossen en vasten, alleen worden de vasten in de achterste lus ingestoken. Leg ik nog uit!


Wat heb je nodig?
Als je wil dat je sjaal eruit ziet of hij in de winkel is gekocht, dan ga je het beste voor dikke wol. Met een dun garen krijg je een heel ander effect, wat je wellicht niet voor ogen hebt.
Voor deze sjaal heb ik garen gebruikt van 170 meter per 100 gram, met een haaknaald van 5 mm.

Afhankelijk van het formaat van je sjaal heb je tussen de 250 en 300 gram garen nodig, in mijn geval 3 bollen van 100 gram.

Hoe begin je?
Bepaal eerst hoe groot je je sjaal wilt hebben. Voor een volwassene zou ik gaan voor een lengte van ongeveer 220 cm en een breedte van minimaal 20 cm, maar je kunt hem natuurlijk zo lang en zo breed maken als je zelf wilt. Ga je voor breder en/of langer, koop dan voor de zekerheid een bol extra.
Voor een kind kun je de sjaal wat smaller maken, en wat korter.
Bedenk ook alvast of je er flosjes aan wil, of niet.

Let op: deze sjaal wordt in de lengte gehaakt, in plaats van in de breedte!

Toer 1: haak een ketting van lossen, zo lang als je sjaal uiteindelijk moet worden (dus zeker een meter of 2), en haak een keerlosse. Je hebt nu zoiets als dit:

Toer2: sla de keerlosse over, en haak vervolgens in alle lossen een vaste, tot je aan het einde bent. Haak een keerlosse en draai om. Nu ziet het er zo uit:

Toer 3: nu komt het: in plaats van de volgende vaste in te steken zoals je normaal zou doen (onder 2 lusjes door), steek je nu in in de achterste lus, als volgt:

Haak nu de hele toer vasten op dezelfde manier. Aan het einde van de toer haak je weer een keerlosse, en draai je het werk weer om. Dan moet het er ongeveer zo uitzien:

Toer 4 en verder: nu ga je verder zoals in toer 3, dus allemaal vasten die je in de achterste lus insteekt.
Na deze toer zie je nog niet goed dat het ribbels moeten worden, dat komt later. Het uiteinde van je sjaal ziet er nu ongeveer zo uit:

Na de 5e toer zie je het ribbelpatroon ontstaan:

Ga door tot je sjaal breed genoeg is geworden, hecht af. Wil je nog flosjes aan je sjaal maken? Let dan op dat je daar nog genoeg wol voor overhoudt!
Wil je geen flosjes, werk dan de twee draadeinden netjes in.

Flosjes
Als je wilt kun je flosjes aan je sjaal maken, zoals op onderstaande foto. Voor de flosjes van deze sjaal heb ik (per flosje) 3 draden geknipt van 25 cm lang. Leg de 3 draden op elkaar als een 'bosje'. 
Steek je haaknaald door de sjaal op de plek waar het flosje moet komen. Haal het midden van het bosje draden door de sjaal, je haalt als het ware een soort lus door de sjaal. Haal de uiteinden van de 3 draden (=6 uiteinden) door de lus en trek aan: zo simpel kan het zijn.
Maak nu net zoveel flosjes aan de sjaal als je wilt. Zorg er wel voor dat je de haaknaald steeds aan dezelfde kant van de sjaal insteekt, zodat de 'knopen' van de flosjes allemaal aan dezelfde kant komen te zitten.

Wil je dit patroon gemakkelijk printen, download dan gratis de aangepaste beschrijving op mijn nieuwe blog wienietrijkismoetslimzijn

Heel veel succes!


Meer lezen over besparen, overzicht in je geldzaken en bespaartips? Kijk dan ook eens op mijn nieuwe blog: wie niet rijk is moet slim zijn!



3 opmerkingen:

  1. Je legt het goed uit! Ideaal met die foto's. Het lijkt me leuk om te doen : )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewoon proberen, het is echt niet moeilijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel goed uitgelegd ik heb de muts ook zo gemaakt nu nog de sjaal maken

    BeantwoordenVerwijderen