zaterdag 19 juli 2014

Zesde zintuig

Nu ik weer noodgedwongen op de centen moet letten, merk ik dat mijn 'zesde zintuig' weer actief wordt.
Dat uitermate handige zintuig vangt signalen van aanbiedingen, besparingen en allerlei gratis dingen.
Ineens zie ik overal gratis kinderactiviteiten (vakantie), 1+1 gratis aanbiedingen van artikelen die ik net nodig heb, en vind ik thuis spulletjes die ik net van plan was om te gaan kopen, terwijl we ze blijkbaar nog hadden.

De eerste vakantieweek zijn we heel goed doorgekomen, zonder noemenswaardige extra uitgaven. De uitspatting van de week was een Italiaans ijsje. De kinderen vermaken zich thuis prima met water, bootjes en waterpistolen, en verder gaan we af en toe nog op bezoek bij iemand, naar een gratis activiteit of knutselen we wat. Heel relaxed, en we missen eerlijk gezegd nog helemaal niks. Af en toe een broodje knak of een bakje popcorn is blijkbaar luxe genoeg voor dit moment.

Het zet me wel aan het denken, dat 'zesde zintuig'. Hoe het toch komt dat ik me zo gemakkelijk kan redden met weinig geld. Niet om te klagen, helemaal niet, want ik ben er juist erg blij mee. Maar het fascineert me. Aangeboren is het waarschijnlijk niet, want mijn directe bloedverwanten hebben eerder een uitgeef-gen dan een bespaar-gen. Aangeleerd door hen is het dus ook niet.

Waarschijnlijk is het een door schade en schande ontwikkeld talent. Als letterlijk arme student heb ik wel eens met 10 gulden in de supermarkt gestaan, met de handen in het haar, omdat ik daar nog een week van moest eten voordat er weer geld binnen kwam. Dat moment is heel bepalend geweest, want toen voelde ik me echt arm, en zo ver wilde ik het nooit, maar dan ook nooit meer laten komen.

Gelukkig is het daar ook bij gebleven. Er volgden nog wel een aantal krappe jaren, maar daarin is dat zintuig alleen maar meer getraind. Waardoor het nu weer van pas komt.
Hoe zit dat bij jou? Ben jij handig in besparen, of kost het je moeite? Heeft het je veel moeite gekost om het te leren? Heb je een uitgeef-gen of een bespaar-gen?
3 opmerkingen:

  1. Na een aantal krappe jaren ben ik nu dankbaar,dat ik weer van alles kan kopen.. Zeker,als ik bv een doos bosbessen kan inslaan en in één dag kan opeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. altijd heel zuinig geleefd en gespaard, daardoor nu in staat om mijn dochter die net op zichzelf woont en ook niet veel te besteden heeft op weg te helpen en daar geniet ik meer van dan wanneer ik het zomaar uitgeef. wel geef ik alleen maar dingen die ze echt nodig heeft en kijken we naar mooie aanbiedingen en kopen niet het duurste ,maar wel iets waar ze een aantal jaren mee vooruit kan. het grappige is dat ze dacht dat ik geld uitgaf voor haar en dus zelf niets meer heb, nou nee hoor ik zorg ook goed voor mezelf en geef niet zomaar alles nieuw er zijn ook gewoon 2e hands spullen bij .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mij was het een proces. Ik ben opgegroeid met altijd voldoende geld. Zelf zit ik er soms wat krapper bij. Het duurde even voor het kwartje bij mij viel, maar nu gaat het prima.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...