woensdag 30 oktober 2013

Over de crisis en roze brillen

In mijn vorige berichtje had  ik het over het staartje van de crisis, wat er nog aan zit te komen.
Maar daarna moet het natuurlijk weer een keer de goede kant opgaan.
Ik denk dat deze crisis de wereld ten goede gaat veranderen. Het beseft dat het kapitalisme in zijn huidige vorm niet meer te handhaven is, groeit gestaag. We gaan het over een andere boeg gooien.

Hoe die nieuwe wereld eruit zal zien, daar kunnen we natuurlijk volop over speculeren, of fantaseren. Dit is mijn versie van de toekomst (met lichtelijk roze bril...):

Meer, nieuwer, duurder en luxer wordt zooo 2013. Minder, tweedehands, duurzaam en goed-is-goed-genoeg worden de nieuwe standaard.
Er worden geen wolkenkrabbers en grote steden meer gebouwd, maar middelmaat huisjes in relatief kleine gemeenschappen. Deze gemeenschappen worden steeds meer zelfvoorzienend. Landbouw wordt daardoor kleinschaliger, duurzamer en regionaal.

Iedere gemeenschap heeft een stadsboerderij (compleet met winkel), dak-moestuinen, een bibliotheek, een speel-o-theek, een gemeenschapshuis, een kringloopwinkel en een repair-cafe. En een enorm stuk onontgonnen land om buiten te spelen.
Voor de bouw komen er trouwens ook nieuwe voorschriften. Er wordt alleen nog energie-neutraal gebouwd. En iedereen spoelt de wc door met grijs water.
Keukens hebben standaard een lade die als hooikist fungeert, en naast de barbeque komt een solar cooker en een pizza-oven, waarin je ook brood kunt bakken.

De landbouw wordt milieuvriendelijker, want landbouwgif wordt verboden. Alles wordt biologisch, lekker overzichtelijk. Ook de veeteelt wordt kleinschaliger, omdat de vleesconsumptie afneemt. Het aantal (parttime) vegetariërs neemt namelijk toe, want de biologische groenten van de stadsboerderij zijn zo verschrikkelijk lekker...

De standaard werkweek wordt verkort van 40 naar 24 uur. We consumeren minder, dus hoeven we ook minder te verdienen. De tijd die we daardoor overhouden besteden we aan zorgen voor onszelf, in plaats van dat we anderen betalen om dat voor ons te doen. Daar worden we allemaal gezonder van, waardoor de zorgverzekeringspremie omlaag kan, da's dan ook weer een voordeel.

Wind- en zonne-energie worden de standaard. Hier laden we ook onze elektrische auto's mee op. Die niet ver hoeven te rijden, want de trend verschuift naar lokaal. En we hebben tijd zat, dus het meeste doen we op de fiets. Olie wordt schaarser, maar dat geeft niet, want we hebben immers andere brandstof.
Een rijke oliesjeik gaat op zoek naar new business, en komt op het lumineuze idee om plastic te gaan recyclen. Niet zo maar plastic, maar plastic uit de oceaan, de zogenaamde plastic soup. Met een tot recycle-fabriek omgebouwd containerschip (over, want minder consumptie) laat hij de oceaan schoon vissen, en produceert hij grondstoffen voor de plastic industrie.

En voor degene die zich afvraagt wat we dan op 5 december vieren: gewoon Sinterklaas natuurlijk. Alleen brengt de Sint wat eenvoudiger cadeau's, en doet hij vaker inkopen bij de kringloopwinkel. En maken we weer surprises (gerecycled uiteraard).
En Zwarte Piet? Die mag natuurlijk gewoon blijven. En het wordt wettelijk vastgelegd dat het nooit meer ter discussie mag worden gesteld....

klik op de afbeelding voor een link naar de bron

11 opmerkingen:

 1. Ik hoop van harte dat het iets dergelijks mag worden. We doen in ieder geval alvast mee met de toekomstige trent :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer ik dit lees lijken het wel mijn mijmeringen, mijn roze bril. Ik hoop met je mee want het lijkt me heerlijk. (daarom werk ik nu al 32 uur.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het jullie allemaal aanspreekt. Laten we afspreken dat we gewoon alvast beginnen, de rest volgt later wel...

   Verwijderen
 3. Nu we niet meer met geld rond kunnen smijten, zie ik ook mensen om me heen naar andere oplossingen zoeken. Er wordt al meer hergebruikt, geruild en gedeeld. Wat dat betreft is het een interessante tijd. Met flappen zwaaien is makkelijk, maar nu moeten mensen echt weer creatief zijn. En als geld een minder prominente rol gaat spelen, kunnen mensen zich ook weer meer bezig houden met: wat vind ik leuk, waar ben ik goed in, en kan ik daarmee iets betekenen voor anderen? Ik werk nog maar 18 uur en gebruik de rest van de tijd om dit soort dingen te onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, we moeten dan onze creativiteit weer tevoorschijn toveren. Ik ben benieuwd hoe dat andere mensen vergaat. Binnen een generatie of 2-3 zijn we toch redelijk snel verleerd hoe we voor onszelf moeten zorgen, dus het wiel moet weer opnieuw worden uitgevonden.
   Het is inderdaad een interessante tijd...

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Gezellig, er is plek genoeg hoor. De huisjes zijn kleiner, dus er kunnen veel mensen wonen. Er staat ook geen hek omheen, iedereen mag er komen wonen, dus je mag zelfs nog iemand meebrengen :)

   Verwijderen
 5. Helemaal mee eens! En als we dan ook wat vaker willen 'geven' in plaats van 'halen' (weg met die graaicultuur), komt het helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een prachtige toekomst visie. Ik stem voor!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...