maandag 30 september 2013

Weer terug en belangrijke vragen des levens

Daar ben ik weer, mijn blog-pauze is een beetje uit de hand gelopen. Kabouters thuis in de zomervakantie, Mr. Green maanden ziek thuis, reorganisatie op het werk met dreigend baan-verlies, kinderfeestje, en tussendoor ook nog 'even' buiten de kozijnen verven en een stukje laminaat leggen op de zolder, waar Mr. Green was blijven steken. Oja, en deed ik niet ook nog een thuis-studie? Die boeken zijn al maanden niet meer open geweest...

Inmiddels zijn de kabouters weer naar school (het is alweer bijna herfstvakantie, we waren toch net begonnen?), kan ik gelukkig voorlopig mijn baan houden, zijn de feesten voorbij, is de vloer op de zolder nagenoeg klaar (behalve die eeuwige plinten natuurlijk), en staan de kozijnen nagenoeg allemaal twee keer in de grondverf. Aflakken kan gelukkig volgend voorjaar. Alleen Mr. Green is nog thuis, dat is een ietwat langdurig project. Maar met een beetje geduld komt het wel goed.

Tijd genoeg gehad om na te denken over de belangrijke dingen des levens... En ik heb me behoorlijk druk gemaakt, kan ik je vertellen. Het herlezen van het boek 'No Impact Man' van Colin Beavan haalde me weer uit de dagelijkse gang van zaken, en bracht me allerlei vragen:

Waarom blijven we maar consumeren, meer, beter, mooier, groter, terwijl we weten dat we de hoeveelheid grondstoffen uitputten?
Waarom blijven we broeikasgassen uitstoten, terwijl we weten dat het milieu er schade van lijdt?
Waarom blijven we plastic gebruiken, als er een mega-eiland van plastic in de oceaan ligt? Als er plastic deeltjes in vis wordt gevonden, die we vervolgens zelf opeten?
Waarom blijven we chemicaliën door het riool spoelen, terwijl het er niet helemaal uit gezuiverd kan worden en we een deel ervan zelf weer opdrinken?
Waarom blijven we landbouwgif tolereren, terwijl er kinderen aan sterven?
Waarom blijven we fijnstof de lucht in blazen, terwijl onze kinderen er astma van krijgen?
Waarom gaan we chemicaliën de grond in pompen, met alle risico's van dien, om schaliegas te kunnen oppompen?
Waarom blijven we ons druk maken over nieuwe telefoons, pods / pads en andere gadgets, terwijl een groot deel van de wereldbevolking zich dagelijks druk maakt over of het gezin wel te eten kan krijgen die avond?

En, niet geheel onbelangrijk: WAAROM DOE IK DAAR IN GODSNAAM NOG AAN MEE? Dat is niet hoe ik wil leven! Dat is niet wie ik wil zijn! Waarom is het zo moeilijk om oude ingesleten gewoontes af te leren, en je leven te veranderen?

Het antwoord al heb ik waarschijnlijk al gegeven aan het begin van dit bericht. Weinig tijd, en nog minder energie. En dan val je terug op je automatische piloot, foute boel. Een logisch, maar wel frustrerend, terugkerend patroon. Maar wat mij betreft geen excuus.

Zo, de toon is weer gezet :) Ik heb nog een hoop te doen. Kapotte knietjes in kinderkleding repareren bijvoorbeeld. En mijn boodschappenlijst doorsturen aan de nieuwe bio-bezorger. Je moet tenslotte ergens beginnen...

9 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar... ik blogde zelfs vanavond over iets vergelijkbaars.

  Veel succes met het vinden van de handvatten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welkom terug, leuk dat je er weer bent! En tsja die, zeer herkenbare, levensvragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar. Als het druk en hectisch is val je snel weer terug in de (gemakkelijke) oude patronen. Succes met opnieuw beginnen! Het gaat vast lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. in oktober doe. we het hier ook anders.
  Om te beginnen met de boodschappen.Geld besparen om uiteindelijk dat leuke huisje met grote moestuin en kipjes te kunnen betalen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van wat ze consumeren, daar zit het begin. En dat jij dan af en toe terug valt is niet erg als je de draad maar weer oppakt.
  Wij zijn ons zeker bewust van wat we consumeren en wij zullen dan ook nooit zomaar iets kopen, eerst denken we goed na of we het el echt willen, dan kijken we of er een andere oplossing is en 99,9 van de 100 keer kopen we niets omdat we tot de conclusie gekomen zijn dat we het of niet echt nodig hebben of dat we het op een andere manier oplossen.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, je bent er weer! Wat vervelend voor je man. Ik hoop dat het snel weer goed komt en vergeet vooral niet dat plinten bijzaak zijn (in mijn ogen dan).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar, maar eigenlijk geef je zelf al het antwoord:'Every accomplishment starts with the decision to try'. Het gaat om je intentie. En het is inderdaad knap lastig om er niet aan mee te doen als het overal om je heen is, en voor de meeste mensen ook nog eens vanzelfsprekend. Ga daar maar eens tegenin... Alleen vanwege het proberen ben je al een held!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...