zondag 7 april 2013

Slakken verdedigingslinie in aanbouw

Jaaaa, het wordt eindelijk voorjaar! Vandaag maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog wat zaadjes te zaaien. De eerste ronde groeit al fanatiek:


Het lijkt allemaal veelbelovend, maar ik heb al regelmatig gehad dat na de eerste nacht in de volle grond, alles (tot op het steeltje na) was opgevreten door slakken. Heb je ze weken lang water gegeven, en om af te harden telkens van binnen naar buiten gesleept en andersom, maken die slijmerige slopers er binnen een paar uur korte metten mee. Ik heb van die bio-korrels geprobeerd, maar had het geld daarvoor beter in eigen zak kunnen houden. Geen succes dus.

Maar ze krijgen me niet zomaar klein, die gemene vreetzakjes! Dit jaar ga ik een heuse verdedigingslinie aanleggen. De slag om de plantjes zal worden uitgevochten tot het bittere einde! 
Zie hier mijn eerste verdedigingswapen:


Het is nog een proto-type, wat gedurende de strijd naar behoeven zal worden aangepast. Zo nodig gaat er nog een koperdraadje omheen. Voor de duidelijkheid: dit gevaarte (van een frisdrankfles) zal om het sappige, malse plantje worden geplaatst, waarna de glibberige gluiperd in zijn buik wordt geprikt door de stekels. Hopelijk maakt 'ie dan rechtsomkeert richting buren. Niet dat ik de buren een slakkenplaag gun, maar die hebben in ieder geval geen groenten in de tuin. 

Hopelijk werkt het. Mr. Green vindt het een waardeloos plan, volgens hem klimmen ze er zo overheen.
Wie heeft er goede tips om die rakkers een lesje te leren?


6 opmerkingen:

 1. Maak een slakkenval, zet een leeg blikje (van frisdrank of i.d.) met een laagje bier erin tussen je plantjes. De slakken zijn dol op bier (echt waar!) en kruipen in het blikje en kunnen er niet meer uit.Simpel, goedkoop en effectief! Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze schijnen een hekel te hebben aan alles wat scherp is, dus scherpe steentjes, stukjes eierschaal en zo. Dus dan zou jouw scherpe randje ook moeten werken, dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Koffieprut vinden ze ook vies. werkte bij mij altijd wel. Maar dit is ook best een geniaal idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Had ooit een groentetuin in de Ardennen. Ook last van slakken. Raapte in een dennenbos grote zak met dennennaalden en strooide dat dik rond de plantjes. Daar hielden die slijmerds ook niet van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beste tips die ik kreeg: koper! ze krijgen een schokje als ze het koper aanraken... dus koperdraad om de pot en klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas ken ik het probleem, ik ben slakken gaan rapen continu! mini slakjes tot grote dikkerts allemaal weg uit de tuin. Het word langzaam minder maar de strijd gaat maar door.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...