maandag 8 april 2013

Gelezen: Over leven op je eigen km2, stap voor stap naar een duurzame levensstijl - Dick & James Strawbridge

Dick en James Stawbridge, vader en zoon, presenteerden samen het BBC programma 'It's Not Easy Being Green'. Een serie over hun verhuizing naar Newhouse Farm, waar ze een zelfvoorzienend leven proberen te leiden. Op een eigentijdse manier welteverstaan, want de heren zijn niet vies van moderne snufjes.
De kennis die ze in de loop van jaren opdeden tijdens hun talloze experimenten, legden ze vast in dit boek. 

Of je nu volledig zelfvoorzienend wil leven, of voorzichtig aan je levensstijl wil 'verduurzamen', dit boek probeert een antwoord te geven op alle beginnersvragen. 
Wat mij betreft is de vertaling van de titel een beetje misleidend. Die suggereert dat het boek zich richt op grootgrondbezitters, maar zelfs postzegelbewoners zullen leuke tips uit dit boek kunnen halen. De oorspronkelijke titel 'Practical Self Sufficiency' verwoordt precies waar het boek over gaat. 

Er komen heel veel verschillende onderwerpen aan bod. Van het bouwen van een huis, besparen van energie, groente verbouwen en veehouderij tot het verwerken van je oogst in de keuken. Ook diverse oude ambachten komen aan bod.

Allerlei projecten hebben ze in beeld gebracht. Letterlijk, want het hele boek is ruimschoots voorzien van kleurrijke foto's. Ingewikkelde projecten zoals het aanleggen van een warmwatersysteem, het bouwen van een waterrad of het maken van je eigen wortelkelder, maar ook  gemakkelijke(re) projecten. Zoals bijvoorbeeld het maken van boter, het drogen van fruit, of het maken van simpele benodigdheden voor in de tuin.

Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er iets over te vertellen. Over het slachten van vee bijvoorbeeld, waarvan je het vlees vervolgens kunt roken in je zelfgemaakte rookkast. Maar ook een recept voor handcrème mag niet ontbreken, wie had dat gedacht van deze twee mannen?

Het boek bevat teveel onderwerpen om op te noemen, wat gelijk de oorzaak is van het grote minpunt van dit boek (naar mijn persoonlijke mening): er komen zoveel onderwerpen aan bod, en er is zoveel ruimte gebruikt voor foto's, dat er geen plek meer is voor uitgebreide uitleg. In hoofdlijnen kun je lezen hoe je biodiesel moet maken, maar als je daadwerkelijk aan de slag wilt, zul je eerst verder onderzoek moeten doen.

Wat mij betreft is dit boek een moderne versie van 'Leven van het land' van John Seymour. Met als kanttekening dat de informatie minder uitgebreid is dan in het boek uit 1976. 
De foto's, illustraties en het enthousiasme maken echter veel goed, en daarnaast leest het gemakkelijk. Ik heb het boek met plezier gelezen, en zal het zeker ook vaak als naslagwerk gebruiken. 
Al met al een inspirerend boek, wat voor veel doe-het-zelf projecten op mijn verlanglijstje heeft gezorgd!9 opmerkingen:

 1. Heej leuke tip! Ik ga eens kijken bij de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind een km2 wel heel veel land! Niet echt reëel. Stel, Nederland bestaat uit alleen maar uit gezinnen van 5 of 6 mensen, dan hebben we voor al die Nederlandse gezinnen 3 miljoen vierkante km grond nodig. Dat is twee keer zoveel als het oppervlak van Duitsland, Frankrijk en Spanje samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je in mijn stukje kunt lezen, wekt de vertaling van de titel inderdaad de suggestie dat je een km2 nodig hebt. M.i. is dat een vertaalfout, want de schrijvers richten zich op iedereen die zelfvoorzienend(er) of milieuvriendelijker wil leven, en geven nergens een hoeveelheid grond aan die je daarvoor nodig hebt.

   Verwijderen
 3. Ik vind dick strawbridge een geweldige vent. Ik denk dan ook dat ik dit boek maar eens moet opzoeken....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me een leuk boek! Ik ga het meteen reserveren in de bibliotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hem ook. Gaaf boek! Dan zal je 'Groeten uit Transitië' ook wel leuk vinden (zie http://firmafluitekruid.blogspot.nl/)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je stukje gelezen, lijkt me inderdaad een leuk boek! Ik zet 'm op m'n verlanglijstje!

   Verwijderen
 6. Ik heb dit boek net uit de bieb gehaald. het klopt dat er heel erg veel info instaat, soms wat overweldigend. maar zo inspirerend ! en het is heus niet alleen bestemd voor mensen die erg veel land hebben, maar ze tonen aan de hand van hun eigen boerderij wat er allemaal mogelijk is. het is echt super om te lezen, aanrader

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb de engelse versie gekocht.... staat samen met het boek 'leven van het land' van john seymour gebroederlijk zij aan zij in de kast. geweldig boek en de voorbeelden zijn van een klein tuimtje achter het huis tot aan een echte boerderij: voor ieder wat wils dus

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...