vrijdag 8 maart 2013

Op de blaren zitten

Toen wij ons huis 5 jaar geleden kochten, waren we nog in de ban van het 'consumeer-virus'. We deden wat (bijna) iedereen deed: een huis kopen met een riante hypotheek. We betaalden er de hoofdprijs voor, maar we ontvingen ook de hoofdprijs voor ons oude huis.

Niet dat we veel keuze hadden, we moesten wel kopen. Voor een sociale huurwoning was de wachtlijst 5 jaar, en daarvoor hadden we ook nog een te hoog inkomen. En huren in de vrije sector was net zo duur als een hypotheek, dus wat kies je dan... We hadden voor een flat kunnen kiezen, dat was goedkoper geweest. Of een klein huis. Maar we gingen voor iets groter (lees: duurder).

Net nadat we het huis hadden gekocht werd het 'consumeer-virus' verjaagd door het 'consuminder-virus'. We gingen sparen, en het liefste wilde ik stoppen met werken om thuis te blijven met de kinderen. Maar met zo'n riante hypotheek was dat helaas geen optie meer.

Nu zijn we inmiddels op 'the point of no return'. Verkopen kan niet, want de huizenprijzen zijn zodanig gedaald dat we met een forse restschuld zouden blijven zitten. En voor een huurwoning komen we nog steeds niet in aanmerking. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten...

Tijd voor een actieplan. We hebben besloten om ons er bij neer te leggen, het is het gevolg van onze eigen keuzes, en die waren nou eenmaal niet zo handig. Jammer. Wel van geleerd.
We gaan aflossen, en blijven zitten waar we zitten tot de markt weer is aangetrokken (of tot het noodlot toeslaat, maar daar gaan we voor het gemak maar even niet vanuit).
Hopelijk wordt er tegen die tijd in onze gemeente een eco-wijk gestart, waar we ons dan kunnen vestigen.
Tot die tijd gaan we sparen, bezuinigen, handelen, studeren en ondernemen. Kortom, bouwen aan de toekomst!6 opmerkingen:

 1. Kijk, dat is de juiste positieve insteek! En ik weet heel heel zeker dat jullie er wel komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is soms vervelend als je niet kan doen wat je wil. Ik denk dat we allebei in een kleiner huisje met een grote tuin zouden zitten als we ons grote huis konden verkopen.

  Wij hebben dit huis ook nog bijna 200 euro goedkoper dan waarvoor huizen verhuurd worden in de straat. Maar ja, als ik een huurhuis had dan waren we al lang weg kunnen wezen.

  Maar het is zoals het is, dus dan maar het beste ervan maken he... beetje kippen houden en groenten kweken in je tuintje en je hypotheek aflossen en hopen dat het tij keert ten gunste voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar! Wij doen daarom ook precies hetzelfde...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het komt vast wel goed op termijn!! Succes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een mooie positieve insteek, gelukkig is meneer zo slim geweest hier maar helaas ook hier blijven we met een schulden zitten als we zouden willen verhuizen. Al kan meneer gelukkig kiet spelen omdat meneer altijd erg zuinig is ;) Maar toch we zitten prima :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...