maandag 11 maart 2013

Nieuw inkoopbeleid: de harde cijfers

In oktober schreef ik dat ik de boodschappen maandelijks ging inkopen. Doel was tijd maar vooral ook geld besparen. Nu zijn we inmiddels een aantal maanden verder, en jullie vroegen je vast allemaal af hoe het ermee staat :)

In het begin was het nog redelijk tijdrovend, vooral het plannen. Eerst een maand menu maken (in grote lijnen), vervolgens inventariseren wat er nog was, en dan een boodschappenlijst maken, per winkel.
Maar na een aantal maanden loopt dat al aardig soepel. Mijn lijstje met minimum-voorraden is daarbij erg handig.

Het boodschappen doen scheelt wel heel veel tijd. Voor de boodschappen van maart ben ik ongeveer anderhalf uur aan het winkelen (in 3 winkels) en opbergen geweest. Verder hoef ik er dan nog maar 1x in de week uit voor brood, melk, groente, fruit en eventueel vlees. Dat kan op de fiets, dus fiets ik nadat ik de kabouters naar school heb gebracht gelijk even door. Ben ik om 9 uur weer thuis.
Wat tijd betreft dus een aanrader.

Maar ook wat de financiën betreft kan ik het aanbevelen. De eerste maanden (november en december) gaf ik meer uit, maar dat had te maken met het opbouwen van de basis voorraad en de kerstdagen (3 dagen eters). In januari en februari heb ik per maand tussen de 50 en 100 euro per maand minder uitgegeven aan boodschappen dan gemiddeld in 2012. Geen slecht resultaat, toch?

En waar het precies aan ligt? Ik denk aan meerdere factoren:
- dat ik minder in de winkel kom, dus minder  impuls aankopen doe
- dat ik de artikelen koop in de winkel waar ze het goedkoopste zijn
- dat ik me niet laat verleiden door reclamefolders, ik koop gewoon wat ik nodig heb. Is het toevallig in de aanbieding, dan koop ik wat extra voorraad.

Kortom, mijn inkooptip: plan je maaltijden voor een maand en doe maandelijks de houdbare boodschappen.
Wat is jouw beste inkooptip?





6 opmerkingen:

  1. Op het moment doe ik vooral zo weinig mogelijk boodschappen. De hele voorraad eten moet nu eens een beetje op. Door een lijst te maken van al het eetbaars in huis, kijk ik op zondag op de lijst om een menu te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij doen dat hier al een jaar of zes zo en het bevalt ons best. Alleen met feesten en feestdagen moeten we wel eens wat extra halen omdat we het niet helemaal goed gepland hebben. Net weer een feest gehad met 40 mensen en kwamen wat fris te kort. Omdat we dit zelf niet drinken is het altijd moeilijk in te schatten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wij doen 1 x in de week de boodschappen. en nemen we alles mee en hoef ik niet meer naar de winkel. als iets in de aanbieding is neem ik ook extra mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat het zo goed bevalt!
    Ik woon nu op in de kost, en hoef dus zelf niet te koken. Daarom heb ik ook niet zoveel nodig. Ik koop nu alleen melk, fruit en soms koekjes/chocola. Die uitgaven houd ik allemaal bij, en vallen vreselijk mee. Meer geld gaf ik (voor ik het goed bijhield), uit aan buiten de deur even een snack of een broodje halen. Terwijl dat niet nodig was, omdat ik bij mijn hospita gratis kan eten. Daarom doe ik dat niet meer.

    Ik ben benieuwd naar je lijst met minimumvoorraad. Wil je daar ook eens over bloggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Maggie,

      ik denk dat een lijst met minimum voorraden heel persoonlijk is, en afhankelijk van je gezinssamenstelling, eetgewoonten, voorkeuren en inkoop frequentie.
      Ik denk dat het daarom niet zoveel zin heeft om een post te wijden aan mijn inkooplijst. Het is namelijk best een forse lijst, voor 4 personen, voor een maand.

      Verwijderen
  5. Ik maak elke week maandag een weekmenu en heb een budget per maand. Daarbij koop ik de boodschappen in en meneer niet. Hij is toch meer van de impuls aankopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...