donderdag 31 januari 2013

Zelf yoghurt maken, eerste experiment

"Mama, hoe maak je yoghurt?" Onze jongste zit in de 'mama, hoe maak je...?'-fase. En je er van af maken met een antwoord als "In de ...-fabriek" wordt niet geaccepteerd.
Op bovenstaande vraag antwoordde ik: "Van melk", hopende dat de zaak daarmee afgedaan zou zijn. Nee hoor. "Ja maar hoe dan???". Tsja, madam wil toch echt weten hoe het zit, en niet met een kluitje in het riet worden gestuurd.

De appel valt niet ver van de boom, ik werd zelf eigenlijk ook best nieuwsgierig naar het antwoord op "Ja maar hoe dan???". Na wat research gingen we aan de slag.
Men neme een liter houdbare melk. Melk van de boer of uit de koeling schijnt vanwege bepaalde bacteriën niet zo verantwoord te zijn voor thuisproductie. Dan voege men 3 flinke eetlepels yoghurt toe. (In ons geval dikke roomyoghurt, die vind ik persoonlijk het lekkerst). Opwarmen tot lichaamstemperatuur, en vervolgens een nachtje op een warme plek laten staan. (Ik gebruikte daarvoor mijn pannenzak.)

En warempel, na een uurtje of 16 lijkt het al een aardig eind op echte yoghurt. Nog een beetje aan de dunne kant (structuur zoals magere yoghurt), maar het ruikt wel helemaal naar yoghurt. Onze jonge onderzoeker was helemaal overdonderd, wat een tovertruck!
De smaak van de nieuwe yoghurt is erg mild, prima geschikt voor bijvoorbeeld drinkyoghurt. Er zitten wel wat klontjes in, maar dat kan komen omdat ik de dikke yoghurt niet zo nauwkeurig door de melk heb geroerd. Ik heb 'm nu wel in de koelkast gezet, maar ik denk dat het vanavond met het toetje wel op gaat. Misschien ga ik er wel appeltaart-toetje van maken.
De dunne structuur kan misschien verbeterd worden door volle melk te nemen, en iets meer yoghurt toe te voegen. Da's voor het volgende experiment.

Als je de prijs vergelijkt met die van yoghurt uit de winkel hoef je het uit besparings oogpunt niet te doen.
Maar die dikke yoghurt die ik zo lekker vind is wel een stuk duurder dan gewone yoghurt. Als ik die zou kunnen maken, zou het wel voordeliger zijn. In ieder geval is het een leuk experiment voor nieuwsgierige kinderen...


12 opmerkingen:

  1. Dat soort experimenten zijn altijd leuk. Ik doe ze graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superleuk toch om met de kinderen te doen! Onze kinderen hebben zelf een onderzoeksdoos gemaakt (van waterpas tot vergrootglas) laat ze maar lekker vanalles proberen en ontdekken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt de yoghurt langer laten staan, dan wordt ze nog dikker.

    Groetjes Mariëlle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zoiets dacht ik al, maar ik ben er een beetje huiverig voor om het te lang buiten te koelkast te laten. Of kan dat wel?

      Verwijderen
  4. Ik maak al jaren yoghurt met een machientje maar de bereiding komt neer op jouw recept. Hoe langer je de bereiding laat staan, hou dikker die wordt. Mijn tante gebruikt een thermoskan om yoghurt mee te maken en volgens haar 'dikt' de bereiding makkelijker als je aan het aanvankelijke melk, yoghurt mengsel een soeplepel melkpoeder toevoegt.Ik weet niet of je startyoghurt gesuikerd was maar je boekt het beste resultaat met gewone witte ordinaire natuuryoghurt dus geen startyoghurt met toevoegingen : room, fruit of suiker. Van je bekomen yoghurt haal je dan een paar lepels af die je opnieuw kan gebruiken als startyoghurt. Dit kan natuurlijk alleen als jullie voldoende verbruiken en je bijna dagelijks nieuwe maakt.Zo kun je een hele tijd 'doorgaan' met het maken van yoghurt en eens je ziet dat de yoghurt niet goed meer indikt en niet 'pakt', start je gewoon met nieuwe gekochte startyoghurt.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt voor de tip, de volgende keer zal ik het langer laten staan.

      Verwijderen
  5. Dankjewel voor dit leuke verhaal! Hier ook een nieuwsgierig kind (ik zelf) en ik ga het zeker eens zelf proberen!! Lijkt me geweldig om zelf te kunnen want ook wij leven het liefst zelfvoorzienend. Zo ben ik nu al aan het inlezen en voorbereiden voor mijn moestuin...yay!
    Als ik mijn yoghurt heb gemaakt zal ik erover posten op mijn eigen blog.. www.dynamaaik.se neem gerust eens een kijkje!
    groetjes Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker hoor! Ik maakte hem vroeger ( zucht - nou wordt ik echt oud...) met rauwe melk, die ik zelf pasteuriseerde, dan naar de juiste temperatuur af liet koelen en dan met een schep griekse of turkse yoghurt als starter. Die zijn zachter van smaak ( andere bacterie of zo...)

    Veel plezier met je experimenten.

    Ook leuk: panir maken. Dat is indiase hele jonge kaas ( vind je vanzelf als je erop googled) smaakt naar mozarella

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je kan ook 2 eetlepels melkpoeder toevoegen, wordt het ook lekker dik van...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...