vrijdag 5 oktober 2012

Maak je eigen ruimtebesparende hooikist / pannenzak!

Mr. Green en ik zijn op zoek naar energiebesparende maatregelen. Voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. De hooikist lijkt een come-back te maken, en duikt op in diverse media. Maarja, zo'n enorme kist in mijn keuken zie ik niet zo zitten. (Ben je nog niet bekend met de hooikist, kijk dan hier.)

Daarvoor zijn wel verschillende alternatieven beschreven, maar ook die lijken me niet zo'n goed idee: plaats in een keukenkastje hebben we niet. Een koelbox schijnt ook goed te werken, maar dat ziet er wel raar uit. En iedere keer met je pan naar boven om 'm in bed te zetten vind ik ook geen optie. Ik moet er niet aan denken dat de boel dan gaat lekken...

Maar het principe is wel aantrekkelijk: energie besparen, en niet steeds op de pan hoeven te letten. Lijkt me prima, maar moet ook anders kunnen, dacht ik. Dus ontwikkelde ik een soort mini-slaapzak op pan-formaat:


Ook een maken? Het gaat als volgt:

De zak bestaat uit 2 rechthoekige lappen fleece met een voering van fiberfill. 
Eerst meet je je pan op. Neem de pan die je het meeste gebruikt. (Zorg ervoor dat de pan niet te groot is, zodat de pan redelijk vol zit als je kookt.) Meet de omtrek. Deel door 2 en tel er een paar centimeter bij op. Dit wordt de breedte van zak (en dus van de lappen). Bepaal vervolgens hoe hoog de lappen moeten worden. Ze moeten onder de pan door en de uiteinden moeten boven de pan bij elkaar komen. Ik heb de lengte iets te krap genomen, dus tel er voor de zekerheid een paar centimeter bij op.

Knip de binnen- en buitenkant van de zak op maat, de lengte en breedte heb je net opgemeten. Knip ook een laag fiberfill van dezelfde maat.
Leg de 2 fleece lappen  op elkaar, met de fiberfill ertussen. Vouw dubbel. Naai de zijkanten van de zak dicht, stik hierbij een stuk dubbel gevouwen (keper) band of koord mee, waarmee je de zak later kunt dichtbinden. Knip na het stikken het teveel aan fiberfill een beetje bij. Draai de zak naar de goede kant, zodat de naden aan de binnenkant komen. Naai de bovenranden met de hand dicht. 
(Kun je het nog volgen? Ik probeer het nog een keer uit te tekenen en een foto daarvan bij te voegen...)
Dat was het, klaar is 'ie. Kostte me ongeveer een uurtje, misschien anderhalf met het denkwerk en zoekwerk naar materiaal erbij.

Dan kan de pan erin:


Nog even dichtstrikken en wachten tot je potje gaar is:


Over de kooktijden in een hooikist zijn de meningen verdeeld. Ik heb de zak nu een paar keer uitgeprobeerd, en de volgende richtlijnen hebben tot nu toe prima gewerkt:
Laat je gerecht ongeveer 1/6 tot 1/5 van de normale kooktijd koken. Doe de pan vervolgens in de hooikist (of zak in dit geval) en laat ruim 2x de normale kooktijd nagaren. 

Macaroni liet ik 1 minuut koken, en 10 minuten nagaren. Wel even kijken na die tijd, want volgens mij wordt het 1 grote klont als je het te lang laat staan!
Aardappels (in kleine stukken voor puree) heb ik 3 minuten laten koken, 30 minuten laten staan. Prima gelukt.

Het is even uitproberen, maar het bevalt mij prima. Terwijl je eten gaar wordt, kun je even iets anders gaan doen, want je hoeft niet op de pan te letten. En je bespaart niet alleen de energie van het koken, maar ook van de afzuigkap. 
De pannenzak isoleert erg goed, het water was na de nagaar-tijd nog bloedheet.

Bijkomende voordelen: je kunt de zak ook gebruiken om eten voor laatkomers warm te houden, krijgt geen last van hooikoorts, kunt 'm in de wasmachine doen, en je kunt 'm gemakkelijk opbergen.
Waarom doet iedereen toch moeilijk met zo'n kist?

Meer lezen over besparen, overzicht in je geldzaken en bespaartips? Kijk dan ook eens op mijn nieuwe blog: wie niet rijk is moet slim zijn!


17 opmerkingen:

  1. Wat leuk! Ik speel ook al een tijdje met de gedachte om zo'n zak te maken. Wij koken dan wel met gas, en dat is al veel voordeliger dan elektrisch. Maar zelfs zonder spectaculaire bespaarnissen vindt ik het leuk, want je hoeft inderdaad vanaf het moment dat de pan in de zak gaat niet meer op te letten.

    Misschien moet ik toch maar eens achter de naaimachine kruipen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hij is goed gelukt, lijkt erg op een hooimadam :-) waar ik verliefd op ben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou zeg, dacht ik een origineel idee te hebben, bestaat het al! Nou ja, dat krijg je natuurlijk met goede ideeën...

      Verwijderen
  3. Wat een goed idee! Tot nu toe gebruikte ik f\af en toe mijn bed, maar deze kan ik in mijn pannenlade kwijt! En dan kan ik meteen mijn naaimachinekunsten oefenen: ik heb sinds kort naailes, dit lijkt me een prima oefenprojectje.
    Bedankt, Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi mrs green,
    superleuk idee, ik gebruik hem al een tijdje maar alleen voor rijst, en stoofpeertjes, die letten niet zo nauw met ijd, ik ga vanavond gelijk de aardappels proberen,
    misschien kan je nog meer tijden in je blog zetten ?
    veel liefs en bedankt gr jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,
    Ik reageer een beetje laat, maar ik vind dit een super goed idee. Ik heb al eens verliefd naar zo'n hooimadam gekeken, maar ik vond 'm nogal duur. 'k Heb er nooit aan gedacht dat je zoiets ook gewoon zelf kan maken. Ik gebruikte de laatste tijd mijn bed wel eens. Echt ideaal voor rijstepap, boekweitgrutten e.d. Die branden zo niet aan en zijn goed gaar. Ook peulvruchten koken moet zo goed gaan, dat scheelt heel wat energie en dus eurootjes. Bedankt en succes verder met je blog, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon proberen hoor, zelf maken. Je kunt er allerlei restmateriaal voor gebruiken. In plaats van fleece kun je bijvoorbeeld ook een oude (kinder)deken gebruiken. Ik zou wel stof nemen die je gemakkelijk kunt wassen.
      Succes!

      Verwijderen
  6. Een mooie pannenslaapzak is het geworden.
    Vind je het goed als ik je tekst met plaatjes gebruik voor in een schoolkrant van een basisschool (met verwijzing naar groenerleven.blogspot)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het wel fijn vinden om vooraf te horen voor welke school het is, in welke plaats, en wie me dit verzoek doet. Zou je me een mailtje willen sturen? groenerleven at hotmail punt nl (sorry voor de spelling, maar ik wil niet gespamd worden...)

      Verwijderen
  7. En heb je er al runderlappen in gaar laten worden? Lukt dat ook? Is hij dik genoeg? Het is wel een erg leuk idee om hem zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tot nu toe heb ik 'm veel gebruikt voor aardappels, rijst en pasta, maar nog niet voor suddervlees. Dat komt omdat de zak is gemaakt voor mijn kleinste pan, en de braadpan er niet in past. Ik wil nog een grotere maken, en dan uitproberen of je er ook in kunt sudderen en stoven. Dat staat dus nog in de planning!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik woon in Peru en heb via internet allerleimodellen van alternatieven Hooikisten gezien. De uwe is echt de meest eenvoudige en ruimte besparend. Bedankt voor de fotos en de beschrijvingen. Wat ik tot nu toe heb begrepen is dat de stof van katoen moet zijn en flece is dat niet, althans de flece die we hier hebben. Wat ik niet snap is hoe de bodem van deze zak is? zou u daar een tekening van kunnen tonen. Dat het slechts twee lappen zij vind ik moeilijk te vatten. Of is het een ronde bodem en vervolgens de dubbele lappen daarop genaaid. Ik zou het erg opprijs stellen als u me zou antwoorden. Alvast bedankt.
    Christianne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Groenleven. Jouw blog is al wat ouder, maar vandaag heb ik gelinkt naar jouw blog om een kookzak te maken. Ik schreef een blog over gasbesparend koken. Jij beschrijft hoe je zelf een kookzak maakt, dus heb ik mijn lezers naar jou verwezen. Vind je vast niet erg. Groeten, Hannie van Familiedubbelop

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jammer dat ik niet kan zien hoe de bodem is, kun je hier iets mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De naad van de 2 lappen stof loopt onder de pan door. Er zit niet een speciale (ronde)bodem in. Daarom heel makkelijk te maken. Afmetingen ruim aanhouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...