vrijdag 10 augustus 2012

Back to basics

We zijn weer terug, we hebben twee weken gekampeerd in een zonnig oord, en het was zo leuk dat we eigenlijk niet meer terug wilden...
Het was alweer een paar jaar geleden dat we voor het laatst hadden gekampeerd, want toen de kabouters echt klein waren hebben we een paar jaar overgeslagen. Nu pas merkte ik hoe ik het heb gemist, ik vond het heerlijk om weer helemaal 'back to basics' te gaan. Alleen bezig met wat er werkelijk toe doet. Je gezin, je eerste levensbehoeften, en tijd genoeg voor reflectie. Het rooien met de middelen die je hebt, en anders alternatieven bedenken, of het zonder doen.

En zoals alle vakantiegangers wil ik het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden... Hoe kunnen we thuis ook meer 'basic' leven? Die vraag houdt ons natuurlijk al langer bezig, maar om het enigszins vastgelopen vereenvoudigingsproces weer aan te slingeren, heb ik besloten om net als de 'no money man' een lijst te gaan maken van dingen die we gebruiken, om zo te bekijken of we er alternatieven voor kunnen bedenken.
Milieuvriendelijke alternatieven uiteraard, en het liefst ook goedkopere.

En omdat je ergens moet beginnen, begin ik bij de boodschappen. Ik ga een tijdje alle kassabonnetjes bewaren, en maandelijks een aantal artikelen 'prikken' waarvoor we een alternatief gaan zoeken.
Deze week zoeken we alternatieven voor wegwerpartikelen, zoals keukenrol, vaatdoekjes (ook al was ik die tot ze uit elkaar vallen) en wattenschijfjes. Wie helpt me aan slimme ideetjes voor het zelf maken van uitwasbare wattenschijfjes, en een houder voor uitwasbare keukenrol-doekjes?
En ja, natuurlijk zal ik jullie de freubelresultaten laten zien...5 opmerkingen:

 1. Als alternatief voor wattenschijfjes knip ik een micro doekje in stukken. Deze stukken zigzag ik netjes af op de naaimachine. Ze zijn zo prima te wassen en je kunt ze ook gebruiken tot ze uit elkaar vallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gebruik geen keukenrol, en geen wattenschijfjes, dus kan je geen alternatief bezorgen, heb het eerst wel gebruikt maar ben er gewoon mee gestopt, heb ik niet echt nodig dacht ik toen en doe t nog steeds zonder. bij hoge nood grijp ik dan naar t toiletpapier, maar zelden. Op de vraag van je reactie op mijn blog of ik ervaring heb met tuinieren in potten is Ja al jaren, in het voorjaar mesten en wat as uit de kachel en groeien maar, groenten,kruiden en bloemen, erg gemakkelijk, en je hoeft niet zo te bukken. De grote potten van 300 liter en 350 liter bij de bo.erenbond voor 33.00 euro, nu heb ik er 6 , kruiden in bouwemmers bij de a.ction voor maar 0.95 eurocent, inspriratie gekregen ? , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een stapeltje doekjes (ca. 10 x 10cm) van een molton luier als wattenschijfjes. Ze zijn afgezigzagd in diverse kleuren, omdat ik hiervoor restjes garen heb gebruikt (ook zonde om weg te gooien toch).
  Als vaatdoekjes gebruik ik:
  - oude handoeken
  - badstoffen slabbetjes (touwtjes eraf geknipt)
  - spuugdoekjes
  Ben benieuwd waar je je uitwasbare keukenrol-doekjes van hebt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ervaren dat je in de vakantie met heel weinig kunt leven is een mooie aanleiding om je leven en spullen eens onder de loep te nemen! Toevallig heeft blogger Jenny green teeth net vandaag over haar zelfgemaakte wattenschijfjes geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wattenschijfjes: gehaakte exemplaren >> http://www.crochetme.com/media/p/109463.aspx
  stoffen variant op keukenpapier >> http://www.meremadeblog.com/2012/04/paperfree-towels.html

  Beide gevonden via Pinterest :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...