zaterdag 14 juli 2012

Uit de kast?

Hebben jullie dat ook, dat je 'anders' bent dan je omgeving, omdat je consumindert, omdat je eenvoudig of groener wilt leven, of hoe je het ook noemt? Dat je je niet thuis voelt tussen familie en vrienden, omdat er lacherig over wordt gedaan, of dat ze denken 'dat het een fase is die wel weer overgaat'?

Daarom blog ik anoniem, en weet bijna niemand in mijn omgeving waar ik precies mee bezig ben. Ik durf het ze niet te vertellen, omdat ik bang ben voor hun reacties. Ik kom uit een familie met 'big spenders', mensen die 'nu willen genieten van het leven', als je begrijpt wat ik bedoel. En ook van onze vrienden en kennissen valt het gros te scharen onder de categorie 'grote consumenten'.

Toch denk ik dat het tijd is om 'uit de kast' te komen, en te zijn wie ik wil zijn. Ik leef een rol die niet past. 
Ik laat wel een deel zien van wat ik doe, maar lang niet alles. Menig familielid zou me adviseren om met mijn plasje langs de dokter te gaan, als ik zou vertellen dat ik zelf zeep heb gemaakt, tweedehands kleding draag, of erger nog, dat ik onlangs mijn eerste vaatdoek heb gebreid (noem het maar dish cloth, dat klinkt beter vind ik)...


Misschien is het daarnaast ook tijd om nieuwe vriendschappen te sluiten, maar behalve blogland heb ik geen idee waar gelijkgestemden in het wild rondlopen. Mensen die ook de verwarming laag zetten, kleding naaien, jam maken, groenten telen in hun achtertuin, geen of minder vlees eten, niet houden van 'funshoppen', en broodtrommels gebruiken in plaats van boterhamzakjes.

Have you been there, done that? Hoe heb je het aangepakt, en wat waren de reacties van je omgeving?


14 opmerkingen:

 1. In Rotterdam heb ik een oproep gedaan voor een consumindergroep in het tijdstip Genoeg.
  Maar ook als je gewoon verteld waar je mee bezig bent kom je vanzelf gelijkgestemden tegen.
  Hier in noord-Brabant heb ik mensen ontmoet via de blogs. Heel grappig als je ziet dat iemand in Zeeland woont en feitelijk maar één dorp verderop woont.Laat wat meer gegevens los en je wordt vanzelf gevonden. Al is het amar in de bieb, op het schoolplein etc.
  Er zijn meer consuminderaars dan je denkt, echt waar!

  Ik herken je verhaal heel duidelijk. Ik voelde me gewoon niet meer thuis op verjaardagen waar het dettolpompje werd besproken, de nieuwste mode van Boss en de vierde vakantie van dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een Rotterdamse consumindergroep heb ik ook wel interesse!

   Verwijderen
 2. Ter aanvulling: ik gun een ander zijn dingen wel, maar ik kon er gewoon niet (meer)over mee praten. Waardoor de gesprekken wat lastiger werden.
  Totdat iemand in de gaten had dat ik blog als spaarmoeder en consuminderen hip werd. Inmiddels hoor ik van alle kanten dat iedereen aan het consuminderen is. Of iemand verteld dat hij of zij ook in de uitverkoop heeft gekocht, heel grappig.
  Soms werkt het ook bevrijdend voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben bang dat mijn blog binnenkort ook publiek geheim wordt als ik doorga met het regelen van het kledingfeest. Het enige waar ik over in zit zijn de collega's op facebook die journalist zijn en allemaal geweldig kunnen schrijven. Daar voel ik me zo'n dweil bij schrijftechnisch gezien. Voor de rest valt het wel mee, er zijn blijkbaar meer mensen bezig met duurzaamheid dan ik dacht, alleen op verschillende manieren en met andere motieven. En dat kan ook heel leuk en leerzaam zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je blog is geweldig, journalisten schrijven saaie en onpersoonlijke nieuwsberichten. Zo.

   Verwijderen
 4. Ik praat er in bescheiden mate over.

  Wat me opvalt is dat mensen eerst lacherig / wegwuiverig doen, maar ik dan later merk dat ze toch dingen oppakken...

  Zo had ik tegen vrienden gezegd dat wij een vast budget hadden voor de boodschappen en het bedrag genoemd (van destijds - als ik die 40 euro van nu zou noemen dan zouden ze van hun stoel vallen.. LOL!). Nou... dat was niks zo'n budget. Je moest nu leven en het was maar bekrompen om aan zo'n budget vast te zitten.

  Komt het onderwerp boodschappen een paar maanden later nog eens aan bod, verteld diezelfde persoon dat ze een budget hebben ingesteld.. LOL!
  Goed... een stuk hoger dan dat van ons, maar wel heel grappig hoe dat doorwerkt. En je hoeft ook niet allemaal dezelfde grenzen aan te houden.

  Je zet me wel aan het denken. Het zou fijn zijn om in de buurt mensen te kennen die hier op dezelfde manier mee bezig zijn. (Zeeland ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. blijf jezelf en het komt goed, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat jullie het herkennen. Helaas woon ik niet in de buurt van Zeeland, Spaarmoeder en Nans!
  Misschien moet ik gewoon wat meer lef hebben, en me niks van andermans mening aantrekken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En 'ns goed kijken!

   Want als je goed kijkt pik je de mensen die anders leven er zo uit. Wel zijn het vaak ouderen (of ik pik jongere, zunige mensen er minder makkelijk uit ;-)).

   Het zijn die lui bij de coupons en de aanbiedingen ;-)
   LOL!

   En misschien bij de gratis koffie in de AH... Wat gelijk een fantastische plek is om af te spreken.

   (Nu krijg ik allemaal van die wilde fantasieën over consuminderaars die landelijk af gaan spreken bij het koffie automaat in de AH en daar inloop-koffieochtenden gaan beginnen... - mensen nemen zelf koekjes mee en van die boodschappenkarretjes met projecten om te laten zien.. - de AH staat voor een dilemma: koffiecorners afschaffen, geld vragen of de toestroom van consuminderaars inzetten in een reclamecampagne? LOL!)

   Verwijderen
  2. Ik zie het al Nans, je bent een echte consuminderaar. Fantasie genoeg! Ik zie het al voor me, zelfgebakken koekjes mee. Komt er vast een bordje: niet toegestaan meegebrachte etenswaren te nuttigen!
   Misschien komt er dan in plaats van een ruilmiddag voor van die spaar-goodies wel een echte consuminder-projecten show-and-tell!

   Verwijderen
  3. LOL ik denk dat je gelijk hebt!

   Toch zie ik het helemaal voor me :-)

   Ben je al andere lokale consuminderaars tegengekomen ondertussen?

   Verwijderen
 7. Ik vind het wel heel herkenbaar. Ik heb lang gedacht dat ik een Heel Raar Wezen Met Vreemde Ideeen was, tot ik dit blogcircuitje ontdekte en ontdekte dat er veel meer mensen zijn die leven zoals wij, zonder meteen Enorm Geitenwollensok te zijn. Een soort van Inbetween zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik voel me geen vreemde eend, maar zie veel mensen die anders zijn dan wij. Dat is dan aan hun. Ik leer onze kleintjes dat je speelgoed kunt maken bv en niet weg hoeft te gooien, dit vind ik top (en opa die alles maakt ook). Ik hoor om me heen weinig van dit soort dingen, maar dat stoort me niet. Ik hou me vast aan mijn visie.
  En naaien, welke vrouw doet dat nu nog he, ik vind het heerlijk om te kunnen!! Net als jij dus!! Als je eens kijkt op mijn site, kun je zien wat ik doe met weinig geld en veel kringloop en fantasie!!
  Woon je toevallig in Twente/Achterhoek???

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Eva: precies, een inbetween. Zo voel ik het ook. Wel anders maar geen geitenwollen sok. (Ik brei schapenwollen sokken in hippe kleurtjes.)
  @Patries: helaas woon ik niet in de Achterhoek. Ik ga een kijkje nemen op je site.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...