donderdag 19 juli 2012

Hoe houd je ze 6 weken bezig? #3, creatief met...

Het derde deel in de serie met tips om je kids bezig te houden tijdens de vakantie. Vanwege het regenachtige weer deze keer: knutselen. Haal de scharen en de verf maar tevoorschijn.

- In plaats van de vreemd geurende klei uit de winkel kun je zelf playdough maken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar op internet circuleren talloze recepten. Je kunt het kleuren met voedingskleurstof. Maar je kunt natuurlijk ook ouderwets brooddeeg maken, kijk hier voor het recept. Brooddeeg kun je na het bakken ook verven, dan heb je twee keer pret.- Nog op ons verlanglijstje: vingerverf maken. Ik ga dit recept proberen.- Toen ik klein was, heeft mijn oma eens een vogeltjesboom met me gemaakt. Het is me altijd bij gebleven, en ik ga het zeker nog eens met de kinderen doen. Men neme een gote pot, doe deze vervolgens vol met (vogel)zand. Zoek samen een grote tak in het bos of park (liefst een met een hoop zijtakjes), en zet deze als een mini-boompje in de pot. Nu nog de vogels. Nodig hiervoor: restjes wol, evt. een grote borduurnaald, karton, schaar, restjes vilt.
Maak van het karton malletjes voor pompons. Een grote voor de lijfjes, en een kleine voor de hoofdjes. Maak vervolgens verschillende pompons. Gebruik verschillende kleuren wol door elkaar voor een vrolijk effect. (Klik hier voor een uitleg over pompons maken.) Plak vervolgens een grote en een kleine pompon aan elkaar (een hoofd op een lijfje), en plak er een snaveltje op wat je hebt geknipt van een restje vilt. Oogjes kun je maken van kraaltjes, maar je kunt ook wiebel-ogen gebruiken als je die hebt.
Als de vogeltjes klaar zijn kun je ze in de boom zetten. Hierbij komen de zijtakjes van pas, daar kun je ze tussen klemmen.

- Kijkdoos maken. Ouderwets idee maar pret gegarandeerd. Hoe ging het ook alweer? Kijk hier.

- Poppetjes knutselen van wc-rolletjes. All-time favourite in huize Green. Nodig: een heleboel wc-rolletjes, restjes gekleurd papier, restjes stof, restjes wol, lijm, stiften, scharen, en wat fantasie. Maak haren van wol, je kunt ze zo gek maken als je zelf wilt.

- Nog zo een leuke uit de oude doos: sokpoppen maken, voor iets oudere kinderen. Nodig: oude sokken, restjes stof, restjes wol, naalden, garen, knopen, schaar. Ook erg leuk: wiebel-ogen en restjes vilt. Doe je hand in de sok en bepaal eerst de positie van de bek. Naai deze erin, gebruik een restje stof. Vergeet de tanden niet. Naai vervolgens de ogen en neus erop. Gebruik je fantasie en maak de pop af met oren, haren, hoofddeksels etc. etc. Natuurlijk houd je vervolgens een echte voorstelling.- Het maken van sokpoppen vereist wel hulp van een handige moeder. Ben je niet zo handig, of vind je het teveel werk? Dan kun je ook papieren poppenkastpopjes maken met ijsstokjes of rietjes. Eerst het popje knutselen van dik papier of knutselkarton, kleuren en versieren, als laatste het stokje / rietje erachter plakken, en dan kan de voorstelling beginnen! Heb je geen poppenkast? Geen nood, achter de bank zitten gaat ook prima.

Nog meer tips lezen? Zie ook deel 1 en deel 2 van deze mini-serie blogs met tips voor vakantie-activiteiten met je kids.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...