donderdag 5 juli 2012

Hoe houd je ze 6 weken bezig? #2, op de culinaire toer

In het kader van 'hoe houd ik mijn koters bezig in de vakantie' vandaag deel 2 van de serie. (Voor deel 1 klik hier.) Bind de schorten maar voor, deze keer namelijk met tips om samen de keuken in te duiken:

- samen appelmoes maken. Vanaf een jaar of 4 kunnen ze best zelfstandig met hun eigen kindermesje schijfjes appel in kleinere stukjes snijden, en zelf in de pan doen. Feest! Nog nooit appelmoes gemaakt? Kijk hier.
En na afloop moet er natuurlijk geproefd worden! Het is dan extra feest als je je zelfgemaakte appelmoes op een warme pannenkoek mag doen...

- jam maken. Eerste keer? Het is echt niet moeilijk. Koop een pak geleisuiker, hierop staat precies wat je moet doen. De jam wordt het lekkerst als je rijp fruit gebruikt, maar niet over-rijp. Het belangrijkste aan jam maken is dat je schoon werkt. De potten eerst goed wassen en in kokend water met soda doen. Haal ze eruit met een tang en zet ze klaar voor gebruik. Na het vullen de rand schoonmaken (met een kraakheldere doek en kokend water, draag handschoenen), de deksel sluiten en even op z'n kop laten staan.
Jam wordt erg heet, en het maken zelf is dus te gevaarlijk voor (kleine) kinderen. Maar ze kunnen wel 'helpen' het fruit schoon te maken. Ondertussen dat je zelf de jam aan het maken bent, kunnen de kids vast etiketten versieren. Dan kunnen ze een potje van hun zelfgemaakte jam cadeau doen.

- zelf popcorn maken. Ook super-simpel. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een grote pan, gedroogde maïskorrels (vaak te vinden in het chips-schap, naast de kant en klare popcorn), en olie. Verhit een beetje olie in de pan, en strooi een bodempje maïskorrels in de pan. Deksel erop, anders springen ze uit de pan!
Even wachten, en dan hoor je ze knappen. Nu moet je het moment even uitkienen, waarbij de meeste korrels zijn gepopt, maar nog niet aangebrand. Het kan zijn dat je even moet oefenen. Als de popcorn klaar is kun je deze nog op smaak brengen met suiker of zout, net waar je van houdt. En met een filmpje erbij oppeuzelen...

- worst-croissantjes maken. Nodig: plakjes bladerdeeg en een blikje cocktail-worstjes. Laat het bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes in vieren. Rol met een worstje erin tot een croissantje. Eventueel een beetje eigeel erop strijken, en afbakken in de oven.

- appelflapjes maken. Nodig: bladerdeeg, appel, suiker, kaneel, rozijnen, eigeel.
Laat de bladerdeeg ontdooien. Snijd de appel in kleine stukjes en meng met suiker, kaneel en rozijnen.
Schep een lepel vulling op een plakje bladerdeeg en vouw dubbel in een punt. Druk de randjes goed dicht. Bestrijken met eigeel en afbakken in de oven.

- gourmetten. Leuke activiteit die helemaal niet duur hoeft te zijn. Koop wat gehakt en draai er kleine balletjes van. Verder kun je bijvoorbeeld een filet-lapje in kleinere stukjes snijden. Verder wat kleingesneden groenten en aardappelschijfjes, en zelf koken maar!
Extra lekker: eitje bakken of pannekoekjes, geraspte kaas en woksaus.

- pannekoekjes bakken op waxinelichtjes. Nodig: kleine aluminium schaaltjes (zulke waarop ze appelbollen verkopen), houten wasknijpers, waxinelichtjes, pannekoekenbeslag en boter.
Geef elk kind een waxinelichtje, en laat ze een pannetje maken van een aluminium schaaltje met 2 wasknijpers. Eerst boter smelten, en bakken maar! Ze moeten wel even geduld hebben, maar pret gegarandeerd!

- En last but not least: zelf pizza maken. Niet zo'n keukenprins(es)? Koop goedkope pizza margherita's en laat de kinderen zich uitleven met het beleg. Laat ze er bijvoorbeeld gezichtjes van maken. Smullen maar!
1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...