woensdag 27 juni 2012

Hoe houd je ze 6 weken bezig? #1, spelen met mama's spullen

Jaaa, het is (bijna) vakantie! Zes weken kunnen voorbij vliegen, maar soms kunnen ze ook lang duren, als de kinders zich stierlijk gaan vervelen...
Daarom vandaag de eerste van een serie blogjes met tips om het gezellig te houden maken. (Bijna) gratis vermaak zonder al te hoog elektronisch of beeldscherm-gehalte. Voor kleine kinderen, met grote heb ik (nog) niet zoveel ervaring. En mocht je zelf nog tips hebben, dan hoor ik die natuurlijk graag!


In dit eerste deel: spelen met 'echte' spullen van mama. Wat is er leuker dan dat je 'echte' spullen mag gebruiken... Als je rondkijkt tussen je spullen kom je vanzelf op ideeën, de mogelijkheden zijn eindeloos.


Leuke spelletjes:


- Hutten bouwen met oude lappen, gordijnen en/of lakens, en mama's emmer met wasknijpers. En dan is het natuurlijk extra leuk als je er kussens in mag leggen, en je er met je poppen/knuffels in kan kamperen. Een zaklamp en 'echt' eten en drinken maken het feest helemaal compleet. 


- Kamperen an sich is ook al een leuk spelletje, met je eigen slaapzak en matje in de kamer, en misschien mag je ook wel je eigen potje koken met een kampeer pannetje en houten lepel. En vergeet de zaklamp niet.


- Restaurantje spelen met een 'echt' tafelkleed. Een schort en dienblad erbij voor de ober, en het restaurant kan zijn deuren openen. Extra leuk wordt het met iets 'echts' te eten.


- Doktertje spelen kan met je dokterkoffer, maar het wordt nog leuker als je een rolletje 'echt' verband mag gebruiken, met een 'echte' mitella en pleisters. Met je broer of zus, of bij gebrek aan beter de pop of beer als patiënt. Na gebruik het verband weer oprollen voor de volgende ronde.


- Je kunt een winkeltje beginnen met de kleine verpakkingen die je een tijdje geleden gratis kreeg bij een landelijke supermarktketen, maar 'echte' gebruikte verpakkingen zijn veel leuker. Binnen een paar dagen heb je genoeg kartonnen en plastic verpakkingen gespaard om de winkel te kunnen openen.
Heb je geen nepgeld, neem dan knopen. Wij maakten vroeger zelf nepgeld door met wasco over papier te wrijven, wat op echte muntjes lag. En dan natuurlijk uitknippen.
Verder nog nodig: een tafel(tje), een tas en een (oude) portemonnee van papa of mama. Gebruikte bonnetjes zijn ook leuk.
- Afwassen met 'echte' spullen. Als je niet buiten kunt aanklooien met water, dan doe je het gewoon binnen in de gootsteen. Nodig: krukje, teiltje, water, afwasborstel, sponsje, plastic bekertjes en bakjes, theedoek. Extra leuk: plastic waterflesje, plastic spuitje. Onze jongste kabouter is er uren zoet mee.

- Nog een leuke: postbode of postkantoor spelen, met oude kerst- of verjaardagskaarten. Nodig voor het loket: een tafeltje met stoeltje en  nepgeld. Een oude (schoenen)doos met gleuf kan dienstdoen als brievenbus, en de postbode heeft een tas nodig voor alle post. Hoezo geen brievenbus binnen? Je schuift het gewoon onder de deur door.

- En last but not least een echte klassieker: de grote kartonnen doos. Om een huis mee te bouwen, bootje te varen, bus te rijden, of wat je ook maar kan verzinnen...


3 opmerkingen:

 1. Leuk, als ze zich hier nog mee kunnen vermaken (en dat kunnen jongere kinderen zeker!). Die van mij worden al wat ouder en die willen steeds vaker "weg". Maar ik vind dat ze zich ook best eens thuis mogen vervelen hoor ;-)
  Wat ze bij ons leuk vonden toen ze iets jonger waren was gewoon in hun eigen kamer op een luchtbed (met slaapzak) slapen. Gewoon, naast hun eigen bed. Dat wisselden we dan om de week.
  Kamperen in je eigen slaapkamer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maakte als kind ook altijd tenten, wigwams om precies te zijn. Van bonenstaken, lakens en wasknijpers.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...