zondag 22 januari 2012

Gelezen: Made from Scratch - Jenna Woginrich

Met aanstekelijk enthousiasme beschrijft de schrijfster, een jonge vrouw, haar persoonlijke ontwikkeling van consumerende carrièretijger naar een duurzamer, deels zelfvoorzienend leven. Of, zoals de ondertitel zegt: 'discovering the pleasures of a handmade life'.
Ze laat zien hoe je in het klein kunt beginnen, zonder dat je een complete boerderij tot je beschikking hebt.

Ze beschrijft haar nieuw verworven 'homesteading skills' tot in detail. Van koffie malen in een ouderwetse koffiemolen, tot het houden van bijen in de achtertuin. Informatie genoeg, voor het geval je zelf een poging wilt wagen. Enthousiast beschrijft ze haar eerste pogingen tot het houden van een koppel kippen in haar achtertuin. De manier waarop ze haar beginnersfouten beschrijft, is aandoenlijk.

Naast het houden van kippen komen ook het aanleggen van een moestuin, en het houden van bijen aan de orde. Het is allemaal helemaal nieuw voor haar, dus de beginner zal zich zeker in haar geploeter herkennen.
Verder besteedt ze aandacht aan koken, kringloop-winkelen en zelf kleding maken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het hoofdstuk 'working house dogs, the poor man's pony' niet helemaal heb doorgelezen, want dat onderwerp gaat mij persoonlijk iets te ver. (En daarbij hebben we geen hond...)
Ook met het hoofdstuk over het houden van angora konijnen bij gebrek aan schapen (voor wol), en een hoofdstuk over het zelf maken van muziekinstrumenten, kon ik persoonlijk niet zo veel.

Het boek besluit met een korte beschrijving hoe het haar verder is vergaan, wat recepten, grappige zelfmaak projecten en een lijst met informatieve websites per onderwerp.

Kortom, een verfrissend boek waarin je uitgebreid kunt meekijken met een creatieve enthousiasteling, die vanalles uitprobeert op het gebied van duurzaam, eenvoudig en zelfvoorzienend leven. Met beperkte middelen, waardoor je gelijk het idee krijgt dat je dat zelf ook moet kunnen.
Wat mij betreft een aanrader. Helaas alleen nog niet in het Nederlands verkrijgbaar...


4 opmerkingen:

 1. Klinkt interessant, bedankt voor de leuke leestip! Maar inderdaad angorakonijnen, werkhonden, moet er wel om lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een leuk boek.

  Wij hebben werk katten... Vinden ze zelf erg leuk.

  Ze doen de voorwas van de vaat en willen graag bijdragen aan de voedselvoorziening.

  Dat wij niet zo dol zijn op muisjes is inmiddels aangekomen. Een alternatief hebben ze nog niet gevonden (hoewel... poeslief neemt nu af en toe een stukje kool of aardappel voor me mee...).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt mij een heel leuk boek. Is het een aanrader om te kopen en te houden om van tijd tot tijd door te bladeren, of heb je het met 1x wel gelezen??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jutvrouw, dat hangt ervan af in hoeverre je geinteresseerd bent in de verschillende onderwerpen. Maar je zou het natuurlijk ook tweedehands kunnen proberen te kopen, en dan weer verkopen, of lenen bij de bieb. Ik ben zelf wel een echte ´herlezer´, pak boeken vaak na lange tijd nog een keer op. Maar ik kan me ook voorstellen dat je na 1x lezen klaar bent ermee. Ik kan je vraag dus niet echt beantwoorden helaas...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...