zondag 13 november 2011

Gelezen: Leven van het land - John Seymour

De klassieker voor zelfvoorzienend Nederland: het boek Leven van het land.
Geschreven in 1976, maar nog steeds bruikbaar.
Het is een heel uitgebreid boek, met veel onderwerpen, die tot in detail zijn beschreven. Pentekeningen illustreren de uitgebreide uitleg.

Het eerste deel is een theoretisch stuk over zelfvoorzienend leven, met bijvoorbeeld een beschrijving over hoe je je perceel het beste kunt indelen. Overigens is het boek toegespitst op de vleeseter, er wordt veel aandacht besteed aan veehouderij, en het verbouwen van veevoer. Maar dat betekent niet dat de vegetarier er niets aan heeft, die kan met een kleiner perceel af.Dan gaat het verder over voedsel. Met een beschrijving over (zuurdesem)brood bakken, met veel recepten. Over bier en wijn maken, en over graag, groenten en veevoer verbouwen.
Gevolgd door informatie over het houden van vee en alles wat daarbij komt kijken, zoals slachten, het verwerken van vlees, onderkomens, verzorging, en het maken van zuivelproducten. Zelfs het houden van bijen komt aan de orde.

Daarna nog een stukje over de moestuin, van zaaien tot het bewaren en conserveren van de oogst.


Het boek besluit met een deel over wonen: over energiebesparing, diverse ambachten en diverse technieken voor het bouwen van een huis.

Het zal in Nederland niet zo vaak voorkomen dat iemand zodanig zelfvoorzienend leeft, dat hij het hele boek kan gebruiken. Maar desondanks is het een waardevol naslagwerk voor iedereen die het in het klein wil proberen, en de benodigde kennis daarvoor niet van huis uit heeft meegekregen.

Een beetje belegen is het natuurlijk wel, want het boek stamt immers uit 1976, maar als je je in een eigentijdse manier van zelfvoorzienend leven wilt verdiepen, moet je zeker even op de site van the Urban Farming Guys kijken. Een groep jonge, enthousiaste Amerikanen, die moderne technologie inzetten om midden in de stad, zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. Regelmatig zetten ze nieuwe filmpjes op de site, met nieuwe uitvindingen, waarin je kunt zien hoe je het zelf kunt doen. Echte aanrader!

12 opmerkingen:

 1. En hier is ie te downloaden:

  http://www.rivendellvillage.org/The_Complete_Book_of_Self_Sufficiency.pdf

  (was er ook naar op zoek en kwam deze link destijds tegen, jeej!)

  Kijk er ook regelmatig in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een heerlijk boek om te lezen. We hebben geen hectare, maar aankomend jaar ga ik wel zoveel mogelijk zelf verbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja leuk boek, ik heb het al vele jaren op de plank staan en kijk er regelmatig in als ik iets wil weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mijn lievelingsboek , interresant,leerzaam en je leert er heel veel van , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een positief verhaal! Ik wilde juist vragen waar je het vandaan hebt, maar lees ook juist de link van Valhalla. Dank jullie wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt goed! En wat grappig dat je aan het boek zo kunt zien dat het wat ouder is! Wonderlijk hoe vormgeving zo tijdsgebonden is!

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook van John Seymour is Gezond eten van eigen tuin, deze is meer gericht op het verbouwen van groenten. In dezelfde vormgeving als Leven van het land. Ik bezit ze beiden, en doe ze voor geen goud meer van de hand...Ik heb wél een hectare grond op me wachten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, leuk om te weten dat er nog zo'n boek is. Helaas niet in onze bieb. Wie weet loop ik er nog eens tegenaan?

   Verwijderen
 8. Het boek lijkt niet (meer) vinden met de link. Opent niet. Is het verwijderd? Of zoek ik bij de verkeerde categorie. Prachtige bibliotheek trouwens bij Rivendelvillage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De link ging naar de Urban Farming Guys, maar de link klopt inmiddels niet meer. Het boek is volgens mij alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Ik heb wel een modern alternatief gevonden, hierover volgt binnenkort een verslag.

   Verwijderen
  2. Wat is het alternatief?

   Verwijderen
  3. zie http://groenerleven.blogspot.nl/2013/04/gelezen-over-leven-op-je-eigen-km2-stap.html

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...