maandag 7 november 2011

Dag 2 van de No Impact Week: over afval

Een van de te nemen stappen van gisteren was je afval verzamelen, om het vervolgens vandaag bekijken, met de vraag hoe lang je iets hebt gebruikt.
Ons afval van gisteren bestond voornamelijk uit:
- papieren zakdoeken. I.v.m. heftig gesnotter uit diverse neuzen waren alle stoffen zakdoeken in de was.
- luiers. Zijn we binnenkort gelukkig vanaf, want de jongste is bijna zindelijk, maar nu even niet want ziek.
- GFT-afval, we eten namelijk graag verse groente en fruit.
- verpakkingen van voedsel. Allemaal erg kort gebruikt dus.


Verreweg het meeste van ons afval behoorde tot de laatste categorie. Het vermijden hiervan blijkt in onze woonplaats niet mee te vallen, zeker als je ook voedsel wilt wat weinig kilometers heeft gemaakt. We hebben hier geen natuurwinkel o.i.d., en zijn dus aangewezen op een aantal supermarkten, en de plaatselijke groenteboer. Maar die geeft weer nergens de herkomst van de producten aan. Bij de plaatselijke boerderijwinkel kopen we altijd appels, peren en eieren, en meestal hebben ze wel een of twee soorten groenten, maar helaas niet voldoende variatie voor een heel weekmenu.

Voor lokaal voedsel zonder verpakking moet ik op zaterdag naar de markt, zo'n 10 kilometer verderop. En dat komt er niet altijd van. Dus vandaag heb ik bij de groenteboer wat winterpeen en pastinaak meegenomen, in de hoop dat ze van Hollandse bodem zijn. En champignons in zo'n vreselijk blauw bakje, waarom kunnen ze niet los?

Op de tweede plaats kwam het GFT-afval. Dat verzamelen we netjes apart, maar het zou natuurlijk nog minder kunnen als we een compostbak zouden beginnen. Nu heb ik slechte ervaringen met het van de vorige bewoners ge-erfde compostvat. Maar misschien ga ik nog wel een poging wagen, misschien met een iets kleiner exemplaar.

Morgen: niets nieuws kopen, geen afval produceren, en de auto laten staan....

Ter afsluiting voor de liefhebbers van informatie nog een paar linkjes (met dank aan de handleiding en nieuwsbrief van de NIW):

Als je The story of stuff nog niet hebt gezien, moet je zeker even kijken.

En bleu als ik was had ik nog nooit gehoord van die bult plastic die in de grote oceaan drijft. Hier kun je een grappig filmpje bekijken wat het onder de aandacht brengt, door een plastic zakje te volgen op zijn 'reis'.

5 opmerkingen:

 1. Kan je bij jou in de buurt geen groentepakket van Odin of Proef of Vitatas ophalen toevallig?

  Hoezo lukt het niet met het compostvat? Belangrijk is wel er geen dierlijke dingen, behalve eierschillen en zwaar bespoten spul (bananenschil ofzo) op te gooien. Hier duurde het anderhalf jaar en toen ging het opeens supersnel.

  Veel plezier nog met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt herkenbaar, hier ook vooral afval wat om etenswaren heen zit. Lastig he, om dat te verminderen?? :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier werkt composteren ook nog niet ideaal, misschien waas ik toch maar weer een poging.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, je bent toch afhankelijk van de winkels in de buurt. Is er geen bezorg-service ergens in de buurt?
  Die compostbak wil ik ook nog steeds. In het voorjaar heb ik een paar keer gereageerd op MP-advertenties waar ik zo'n vat gratis kon afhalen. Maar die lieten dan vervolgens niks meer van zich horen. Daarna ben ik het gewoon vergeten. Weer een puntje voor het volgend voorjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Valhalla: dichtsbijzijnde afhaalpunt is 10 km, even ver als de markt. Composthoop was gaan schimmelen en het verteerde gewoon niet.
  @Jolanda: moet je wachten tot het voorjaar dan? Ik ben een compost-leek hoor, maar is het onhandig om te beginnen in de herfst?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...