maandag 10 oktober 2011

groentetaart met amandelen, ofwel 'kliekjestaart'

Eens in de zoveel tijd heb ik verschillende kleine hoeveelheden groente in de groentela van de koelkast. Te weinig voor een hele maaltijd, maar zonde om weg te gooien. Dan eten we 'kliekjestaart'.
Je kunt er van allerlei groenten voor gebruiken. Gebruik ook wat stevige groenten zoals courgette of aubergine, of anders koolrabi of een restje aardappelen.
Voor de taart op de foto heb ik het volgende gebruikt:

5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 kleine prei
paar worteltjes
paar reepjes rauwe paprika, over van de bbq
paar champignons
kliekje boontjes
kliekje gekookte aardappelen
3 eieren
200 ml creme fraiche (voor de slanke versie kun je ook ongeveer 250 ml melk gebruiken)
provencaalse kruiden
geraspte kaas (zelf raspen van het stuk, met zo'n rasp-kaasschaaf)
wat geschaafde amandelen

Was de rauwe groenten en snijd ze in stukjes, snijd de kliekjes op gewenste grootte.
Doe een beetje olie of ander bakvet in de pan en smoor of roerbak de rauwe groenten beetgaar. Als de groenten erg veel vocht afgeven, dan kun je het mengsel het beste even laten uitlekken in een vergiet, anders krijg je een erg kleffe taart.
Bekleed ondertussen een ingevette springvorm met de ontdooide bladerdeegvellen. Beetje uitrekken en aan elkaar plakken, dan past het best.
Doe het groentemengsel en de kliekjes samen in de met bladerdeeg beklede vorm, goed door elkaar verdeeld.
Klop de eieren met de creme fraiche (of melk) en de kruiden, schenk het mengsel vervolgens over de groente. Strooi er ruim kaas over, en als laatste de geschaafde amandelen.
+/- 25 minuten op 225 graden in de oven, afhankelijk van je oven.

Mocht je nog wat rauwkost overhebben, dan kun je dat erbij eten. Eet smakelijk!




3 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...