dinsdag 6 september 2011

Gelezen: Fred & Wilma in de vinexwijk - maak van je huis een zelfvoorzienend paradijs

De ondertitel maakte me nieuwsgierig: eindelijk een Nederlands boek over zelfvoorzienend leven. En niet gericht op mensen met een enorme lap grond, maar op de vinexwijkbewoner. Dat zag er veelbelovend uit. Ik ben het gaan lezen, hieronder mijn verslag:

De opmaak ziet er leuk uit, best hip te noemen, al doet de cover anders vermoeden. Ook de indeling is leuk bedacht, ieder vertrek in huis heeft zijn eigen hoofdstuk. Maar misschien is dit juist de reden dat ik het boek als nogal chaotisch heb ervaren.

Het begint met een item over autarkisch poepen (ik verzin dit niet...), gevolgd door een item over zelf boter maken, waarna een item over hergebruik van een expansievat. Hier raakte ik de draad enigszins kwijt...

Ik hoopte op een uitgebreide handleiding voor zelfvoorzienend leven in een woonwijk, maar helaas worden de onderwerpen redelijk summier besproken. Er is weinig ruimte voor echte uitleg, bijvoorbeeld maar 1 pagina over zonnepanelen, en maar een paar pagina's over het kweken van groenten. En schapen scheren leer je denk ik ook niet van 2 pagina's uitleg.

Er komen een aantal nieuwe 'uitvindingen' aan bod, maar ik vermoed dat de doorsnee zelfvoorziener niet echt zit te wachten op een 'portable outdoor coffepad machine', een zelfgemaakte tulpenvaas of een 'birdfeeder' (vogelvoer apparaat gemaakt van een lepel).

Wel weer leuk: beschrijving om een Piet Hein Eek stoel te maken, info over zonnekoker (solar cooker), regenzuil en zelf bier brouwen, en tenslotte veel links naar info op internet.

Kortom: leuk om te lezen, maar helaas niet heel veel bruikbare tips, voor mij althans.9 opmerkingen:

 1. Vond het ook aardig om te lezen, maar meer voor iemand die zich er verder nog helemaal niet in verdiept heeft. Echt zo'n trend-boek. Heb er ook geen nieuwe of bruikbare tips in gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beetje dubbel... er staan vind ik wel heel veel dingen in die je zelf kan doen, als je er maar aan begint. Het geeft wel aan dat je heel veel dingen niet hoeft te doen zoals iedereen ze doet.

  Een handleiding voor elk project, van speksteenkachel tot zelfmaaktoilet is overal te vinden. Dit boek vertelt wel dat het allemaal kan en dat het heel makkelijk is.

  Die birdfeeder vond ik dan wel weer grappig...

  Ik lees het boekje geregeld even voor het slapen. Ik word er bij van..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boek nog niet gelezen maar het kwam op me over als een humoristisch boekje. Maar misschien is dat het wel helemaal niet. Toch denk ik als je de grote massa wil bereiken, de tips nog niet te ver moeten gaan. Anders haakt het overgrote deel meteen al af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 'm ook nog niet gelezen, maar misschien ook leuk om toch even in de bibliotheek voor te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lezen voor de lol kan natuurlijk nooit kwaad. Maar als je een echt praktisch boek wilt over zelfvoorziendend leven heb je meer aan 'leven van het land' van John Seymour. Dat boek is al wat ouder en moeilijk te krijgen maar soms is het nog 2e hands te koop.
  Schapen scheren lijkt me overigens niet zo makkelijk in een vinexwijk maar ik kan me vergissen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja, het boek dat mevrouw Jee bedoelt, is ook als pdf te downloaden.... heb er op mijn blog een linkje naar gezet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad ook wel grappig om te lezen, ik had alleen wat meer inhoud verwacht door de ondertitel. Maar misschien heeft Jolanda gelijk en hebben ze het bewust simpel gehouden om de massa niet af te schrikken. Het moet niet gelijk te 'groen' worden voor de gemiddelde Nederlander.

  Wat betreft 'leven van het land', dat boek zat laatst toevallig in een stapel doorgeef-boeken die ik kreeg. Ik heb het al gelezen, wil er binnenkort ook een stukje over schrijven. Wel weer minder toepasbaar in de Vinexwijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne review! Soms proberen boekjes zo 'leuk' te zijn dat de informatie er onder lijdt. Dat had ik met Els Jacobs boekje Vrolijk Huishouden. Het was zo vrolijke vormgegeven, dat ik helemaal gek werd van alle kleuren.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke tip, ga eens bij de bieb rondsnuffelen. Soms brengt iets je net op een idee.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...