dinsdag 16 augustus 2011

zelf gebreid, sok nr. 1!

Aangezien we ons energieverbruik zoveel mogelijk willen beperken, kan deze koukleum voor de winter wel een paar dikke wollen sokken gebruiken. En gezien ons voornemen om zelfvoorzienend(er) te gaan leven, lag de oplossing voor de hand: zelf breien. Slik. Dat leek me wel erg moeilijk. Rondbreien had ik nog nooit gedaan, alleen recht-toe-recht-aan-werk.

Mr. Green had wel een punt toen hij vroeg waarom ik het niet zou kunnen, en alle oude van dagen wel. Toch maar proberen, dacht ik. Sokkenwol gekocht, patroon gegoogled en breinaalden gezocht in een doos met erfstukken. Het viel me eigenlijk heel erg mee, alleen de hiel was wat ingewikkeld, maar een filmpje op de patronen site bood uitkomst. En zie hier het resultaat: mijn eerste sok, goed he?

12 opmerkingen:

 1. Het is je gelukt! En het ziet er heel goed uit! Mooie wol ook! En als je eenmaal verslaafd bent;) tja berg je dan maar:) Een tip; als je het echt leuk blijft vinden is het misschien handig om korte (houten) pennen te gebruiken van 15 cm, dan gaat het nergens in je mouwen etc. vastzitten en als je dan ook nog continentaal leert breien gaat het ook nog eens enorm snel;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk zeg!! Heb je misschien ook een linkje naar een patroon dat goed werkte? Ik ben ook geen breiheld, maar zou dit best wel zelf willen kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo, die zijn mooi geworden en nog met strepen ook, wat knap! Ik brei zelf alleen maar rechte lappen onder het motto dat ik niet anders kan, dus....misschien moet ik het toch eens proberen, Tips zijn welkom :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op Wolhalla.nl staat een prima basispatroon voor sokken in alle maten die je maar kunt verzinnen:) Verder kan je op ravelry.com je gratis aanmelden en dan heb je de wereld aan patronen;) De strepen komen tegenwoordig overigens vanzelf, zit in de sokkenwol, dus gewoon recht toe recht aan breien;) Verder zijn er genoeg filmpjes op you tube te vinden hoe je sokken breit. Continentaal breien is ene methode waar je echt sneller door kunt breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn, dat moerigt aan! Nr. 2 is bijna klaar.
  @llmm: ik heb dit patroon gebruikt: http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=130&d_id=17&lang=nl
  @ mevrouw Jee: ik heb van die wol gebruikt met verschillende kleurtjes erin, daarmee kun je gewoon recht-toe-recht-aan breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @breienmaar: ik heb van mijn oma leren breien op de ik noem het maar nederlandse manier, en later van een duitse een manier die sterk lijkt op continentaal breien. Met de sokken ben ik begonnen met kleine metalen pennen, uit een erfenis. De manier van oma werkte helemaal niet daarmee, dus ik was automatisch al overgeschakeld op de duitse manier.
  Ik heb even gegoogled op continentaal breien, en nog wat handigheidjes gezien die ik ga proberen. Het lijkt erop dat ik bij averecht de draad verkeerd door haal, maar het resultaat is goed. Ik ga er even mee puzzelen. In ieder geval bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op naar nummer twee dan maar hé? ;o) Top gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh.. en bedankt voor je tip. Ik ga er eens naar op zoek. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Mrs Green; Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Duitse manier van breien lijkt idd erg op het continentaal, misschien is het wel hetzelfde;)en averecht is idd even een handigheidje om te leren. Heerlijk om op kleine naalden gelijk al te kunnen breien:) Ik had eerst, ook uit erfenis van mijn oma, van die lange breinaalden;) en zat steeds vast in de mouwen, totdat ik via clubs achter de kleine naalden kwam. Ben in ieder geval erg benieuwd wat je verder allemaal nog gaat breien. het blijft leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hallo,
  deine socken gefallen mir. du hast eine tolle farbe ausgesucht.
  liebe grüße ,regina
  reginassimplelife.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat super, ik ben op dit moment ook bezig met mijn 1e sok, verschillende pogingen gehad maar gister dan eindelijk is de hiel gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...