zaterdag 13 augustus 2011

op is op

Laast zag ik weer eens een aflevering van zo'n programma over mensen die uit de schulden geholpen moeten worden. Nu zijn er natuurlijk allerlei vervelende situaties waardoor je in de problemen kunt raken, en ik begrijp best dat je op zo'n manier in de schulden raakt.
Maar wat me iedere keer weer verbaast is dat de mensen in zo'n programma stelselmatig meer blijven uitgeven dan wat er in komt, en dan niet begrijpen dat je zo niet uit die situatie komt. Gewoon een luxe leven blijven leiden, en maar zien wat er van komt.

Ik vind dat op school meer aandacht besteed moet worden aan omgaan met geld. Kinderen moeten het principe leren van op is op, en dat op dan ook echt op is. Dat schijnt erg moeilijk te zijn, vraag maar aan de gemiddelde amerikaan.
En ik vind dat ze ook moeten leren dat je niet kost wat kost automatisch recht hebt op luxe, maar dat je dat moet verdienen. Dat je luxe artikelen kunt kopen als je ervoor hebt gewerkt, en het hebt verdiend.

Misschien moet dat de eerste stap zijn om dit soort financiele crises in de toekomst te voorkomen. Leren dat hebzucht vervelende gevolgen kan hebben. En dat het in het leven niet draait om hebben, maar om liefhebben.

2 opmerkingen:

 1. Dit is een super post!
  Ik ben er helemaal mee eens!
  Op school hier aandacht aan besteden zou ook kunnen helpen.
  En ook als ouders aankopen e.d. met hun kinderen zouden bespreken zodat die zouden kunnen zien hoe zoiets tot stand komt!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig geschreven, wij kregen kledinggeld en als het op was dan was het op. Helaas werkt dit niet altijd want bij ons had er ook zeker 2 een gat in hun hand :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...